Postoje nekoliko vrsta luka: mladi luk, bijeli, ljubičasti, žuti... No, ne ide bilo kakavluk u bilo kakvo jelo, upravo zbog raznovrsnosti okusa, odnosno gorčine. Tako se žuti luk, koji dugo zadržava svoj okus, najčešće i najbolje koristi u pripremi jela s duljom termičkom obradom kao što su variva, pirjana povrtna i mesna jela, juhe i umaci, pa čak i u mediteranskim pogačama.
U sirovom stanju osobito je izvrstan crveni ili ljubičasti luk, i to kao dodatak salatama, hladnim umacima, sendvičima ili uz meso s roštilja. Nježnija ljutika upotrebljava se za rafinirana jela kao što su klasični umaci, no pečena ljutika s ljuskom izvrsna je uz razna mesa.
Mladi luk najčešće se jede sirov kao sastojak raznih salata, jela od jaja, uz razna pečenja, suhomesnate proizvode ili mesa s roštilja, jer nema tako jak i prodoran okus. A ukiseljene lučice poslužite kao dodatak uz razne pladnjeve od suhomesnatih proizvoda, ili ih dodajte u ragu-juhe, variva ili gulaše.