Ostalo

M kao mignon

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo M.

Press
15.03.2016 21:00

MIGNION (minjon) - maleni kolačić koji se sastoji od biskvita i raznovrsnih krema. Obično su preliveni čokoladom ili marcipanom, a pronaći ćete ih u papirnatim košaricama.

MORNAY UMAK - umak potekao iz francuske kuhinje, a osnova mu je beschamel. Unutra se dodaju sirevi ementaler, gruyere i chedar, a sve se povezuje žumanjom. Služi kao gratinir za brojna jela, savršeno odgovara peradi.

MADEIRA - vino koje je ime dobilo po portugalskom otočju na kojem se i proizvodi. Ima četiri inačice: bual, sercial, verdelho i malvazija. Koristi se za kuhanje, kao aperitiv, a savršen je i uz čokoladne deserte.

MINESTRONE – na našim područjima poznatija kao maneštra. To je gusta povrtna juha, u kojoj glavnu ulogu igraju rajčica ili poma, te riža, grah i krumpir. Talijani uz nju vole poslužiti parmezan.

METAXA – izum Grka Spyrosa Metaxasa iz 1888. godine, To je rakija koja se priprema kombinacijom nekoliko različitih sorti grožđa i konjaka. Iznimno popularna, često se poklanja u posebnim prilikama, pogotovo one boce koje odleže i 30 godina.

MOŠT – tekućina koja se dobiva fermentacijom grožđa. To je vino koje još nije završeno, ali istovremeno nije niti sok jer ima maleni postotak alkohola. Često se poslužuje prilikom objeda jer djeluje

MIMOSA – tvrdo kuhano jaje se protisne kroz cjediljku, a zatim se servira na zelenoj salati. Služi kao dekoracija.

MOUSSELINE – najčešće slatke, ali mogu biti i slane pjenice dobivene od različitih kulinarskih namirnica.