Bez mađarica mnogi ne mogu ni zamisliti velika obiteljska okupljanja. Ove smeđe kocke zaista se smatraju klasikom koji uvijek dobro prolazi pa je mnogi nazivaju i kraljicom kolača. U nastavku vam donosimo kako napraviti odlične mađarice.
Za pripremu vam je potrebno:
Za kore:
- 500 g glatkog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 500 g margarina
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 prašak za pecivo
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 90 g oštrog brašna
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 200 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 120 g maslaca
- 2 žlice ulja
(FOTO: Pexels)
Na početku pripreme mađarica krećete s korama. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, a potom dodajte margarin i počnite mijesiti smjesu rukama. Sada dodajte razmućena jaja ivrhnjete do kraja umijesite.
Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova te svaki dio što tanje razvaljajte na papiru za pečenje i prebacite na obrnutu stranu pleha. Svaku koru pecite od 8 do 9 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Kada se kore dobro ohlade, krenite kuhati kremu. U lonac dodajte mlijeko te ga stavite na vatru. Potom u njega dodajte čokoladu te ostavite da zakipi miješajući kako bi se čokolada otopila. U to vrijeme brašno i šećer razmutite u malo mlijeka i dodajte u kuhanu smjesu mlijeka i čokolade. Sve zajednokuhajte nekoliko minuta, maknite s vatre pa dodajte maslac i čekajte da se otopi.
Krenite slagati mađaricu i to obavezno dok je krema vruća. Dakle, stavite prvu koru, premažite je kremom, potom dodajte drugu koru i tako dok ne dođete do zadnje. Ostavite da se sve zajedno ohladi te na vrh dodajte neki teret (primjerice knjige) i ostavite u tom položaju šest sati.
Na kraju je vrijeme za čokoladnu glazuru. Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje, a potom ohladite desetak minuta. Prelijte je po kolaču, a kada postane čvrsta, vašaje mađarica spremnaza rezanje i posluživanje.