Porijeklo majoneze iza sebe krije dvije priče – prva je da je riječ derivat od starofrancuskog izraza za žumanjak jajeta. Druga pak priča govori o vojvodi Richelieu koji je sredinom 18. stoljeća, točnije 1756. osvojio utvrdu i gradić Mahon. Svom osobnom kuharu dao je naredbu da osmisli i napravi umak za svečani bal, koji će se sastojati od vrhnja i jaja. No, uslijed rata vrhnje nije baš bilo dostupno, unatoč novcu kojim je kuhar raspolagao, pa se odlučio dodati ulje i začine. Pretpostavlja se da je prilikom prepisivanja originalnog recepta došlo do greške, pa je umjesto umaka mahonnaise netko prepisao mayonnaise , te se to ime održalo do danas.
Ovaj visokokalorični, ali ukusan umak, radi se od žumanjka, senfa, soli i maslinovog ulja, uz dodatak kiseline, najčešće limunova soka, kaže naš chef Ivan Pažanin . Čest je gost u sendvičima, kanapeima i na tostevima, a razne varijante s jogurtom, začinskim biljem, chilli prahom i sličnim dodacima mogu se koristiti kao dressing, točnije preljev za salate.
Osim u prehrani, brojni se kunu u blagodati majoneze i za kožu, kosu i nokte. Pa tako na raznim forumima i blogovima možete pronaći savjete poput desetominutne maske za kosu od majoneze ili tretmana ruku i noktiju majonezom. Navodno izvlači pastelne bojice sa zidova, naljepnice s drvenih, metalnih i plastičnih površina, pa čak i žvakače gume iz kose i s odjeće!
Naši natjecatelji će je danas morati koristiti samo u jelima, jer će je pronaći na svom radnom stolu, kao jednu od pet namirnica koje večeras trebaju iskoristiti!