Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Mateja Domitrović otkriva

Male tajne dobre #foodstagram fotke

Uživanje u hrani njeguje se oduvijek, a u današnje vrijeme, pogotovo među mlađom populacijom, postalo je gotovo nezaobilazno fotografirati jelo prije same konzumacije. Za sve one koji to čine, pridružena članica 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' žirija ima nekoliko korisnih savjeta.

Image
Press/ 24.8.2017. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nova članica žirija popularnog kulinarskog showa Mateja Domitrović, inače novinarka i urednica magazina 'Dobra hrana' te velika zaljubljenica u gastronomiju, ima mnogo iskustva s fotografiranjem hrane pa je sa svim "foodiejima" odlučila podijeliti nekoliko trikova za dobru fotografiju.

1. Važno je svako jelo učniti privlačnim

Hrana mora biti lijepo prezentirana, mora biti apetitlih da poželis odmah pojesti to što vidiš. Treba unaprijed znati koja je hrana fotogenična, a koja nije. Možeš ti skuhati preukusno jelo, ali ponekad je teško to slikovno opisati. No, i to je moguće, a tu onda nastupa talent i angažman fotografa te je on najvažniji u tom procesu. Uzalud sva tehnika ovog svijeta ako ispred tanjura koji se snima ne stoji osoba koja ima dara, osjećaj i odnos prema onome što fotografira. On je taj umjetnik koji hranu moze učiniti veličanstvenom do te mjere da se diviš onome što vidiš i, naravno, da izgaraš od želje da to skuhaš i kušaš.

2. Svjetlo pri fotografiranju je najvažnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Treba napomenuti da se umjetnim svjetlom nikada ne može postići ono što može dati prirodno svjetlo. Ako se nešto snima vani, što manje sunca to bolje jer sunce može "skuriti" fotografiju, zato je najbolje snimati ili rano ujutro ili predvečer.

3. Dobro je napraviti više fotografija, različitih kadrova

Upravo se čita

Neka jela je ponekad bolje snimiti u krupno, a neka ne. Najbolje je napraviti nekoliko verzija iste fotografije dok ne dođemo do savršenog rješenja.

Image
Foto:
Image

4. Treba pronaći dobar kut snimanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što se tiče kuta snimanja, nekad odmah možete vidjeti je li jelo bolje snimiti odozgo ili sprijeda, odnosno u ravnini očiju. Primjerice, ako se neki komad mesa, neka rolada ili slično prereže da se vidi unutrašnjost, to se neće snimati odozgo jer se neće dobro vidjeti taj presjek.

5. Bitno je stiliziranje tanjura

I još jedna bitna stvar je stiliziranje jela, a tu vrijedi onda - manje je više. Nema pretrpanih tanjura jer oni nikada ne izgledaju primamljivo i lijepo.

Sada vam ne preostaje ništa drugo, nego skuhati neko ukusno jelo, uzeti fotoaparat ili mobitel u ruke i isprobati sve Matejine savjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ostale kulinarske tajne ove simpatične novinarke imat ćete priliku saznati u novoj, petoj sezoni showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' ove jeseni na RTL-u!

Press/ 24.8.2017. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba