Ostalo

Male tajne dobre #foodstagram fotke

Uživanje u hrani njeguje se oduvijek, a u današnje vrijeme, pogotovo među mlađom populacijom, postalo je gotovo nezaobilazno fotografirati jelo prije same konzumacije. Za sve one koji to čine, pridružena članica 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' žirija ima nekoliko korisnih savjeta.

Press
24.08.2017 11:15

Nova članica žirija popularnog kulinarskog showa Mateja Domitrović , inače novinarka i urednica magazina 'Dobra hrana' te velika zaljubljenica u gastronomiju, ima mnogo iskustva s fotografiranjem hrane pa je sa svim "foodiejima" odlučila podijeliti nekoliko trikova za dobru fotografiju.

1.Važno je svako jeloučnitiprivlačnim

Hrana mora biti lijepo prezentirana, mora biti apetitlih da poželis odmah pojesti to što vidiš. Treba unaprijed znati koja je hrana fotogenična, a koja nije. Možešti skuhati preukusno jelo, aliponekad je teško to slikovno opisati. No, i to je moguće, a tu onda nastupa talent i angažman fotografa te je onnajvažniji u tom procesu.Uzalud sva tehnika ovog svijeta ako ispred tanjura koji se snima ne stoji osoba koja ima dara, osjećaj i odnos prema onome što fotografira. On je taj umjetnik koji hranu moze učiniti veličanstvenom do te mjere da se divišonome što vidiš i,naravno, da izgarašod želje da to skuhaši kušaš.

2. Svjetlopri fotografiranju je najvažnije

Treba napomenuti da se umjetnim svjetlom nikada ne može postići ono što može dati prirodno svjetlo.Ako se nešto snima vani, što manje sunca to bolje jer sunce može "skuriti" fotografiju, zato je najbolje snimati ili rano ujutro ili predvečer.

3. Dobro je napraviti više fotografija, različitih kadrova

Neka jela je ponekad bolje snimiti u krupno, a neka ne. Najbolje je napraviti nekolikoverzija iste fotografije dok ne dođemo do savršenog rješenja.

321kuhaj temeljac

4. Treba pronaći dobar kut snimanja

Što se tiče kuta snimanja, nekad odmah možete vidjeti je li jelobolje snimiti odozgo ili sprijeda, odnosno u ravnini očiju. Primjerice, ako se neki komad mesa, neka rolada ili slično prereže da se vidi unutrašnjost, to se neće snimati odozgo jer se neće dobro vidjeti taj presjek.

5. Bitno je stiliziranje tanjura

I jošjedna bitna stvar jestiliziranje jela, a tu vrijedi onda -manje je više. Nema pretrpanih tanjura jer oni nikada ne izgledaju primamljivo i lijepo.

Sada vam ne preostaje ništa drugo, nego skuhati neko ukusno jelo, uzeti fotoaparat ili mobitel u ruke i isprobati sve Matejine savjete.

Ostale kulinarske tajne ove simpatične novinarke imat ćete priliku saznati u novoj,petoj sezoni showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' ove jeseni na RTL-u!