Ostalo

Male tajne velikog chefa!

Donosimo vam listu najčešćih pogrešaka kuhara amatera po procjeni chefa i člana žirija, Mate Jankovića. Poželjet ćete unijeti promjene u svojoj kuhinji, čim ih pročitate!

Press
12.09.2017 15:14

1. Željeti previše s premalo znanja"

Za profesionalnog kuhara edukacija nikada ne završava, a kamoli za kuhara amatera. Važno je učiti o novim tehnikama kuhanja, o novim načinima pripreme namirnica i o novim okusima. No, to ne znači da sve to znate samo ako ste pročitali recept. Stoga učite, vježbajte i usavršavajte to novostečeno znanje.

2. Raditi kriva jela s krivim namirnicama"

Bez obzira za koga kuhate i što kuhate, važno je pripremiti jelo onako kako najbolje znate. Pri tome, ne smijete kemijati" s namirnicama, naprasno ih mijenjati u receptima ili spajati moderno i tradicionalno ako to dosad niste radili. Zapamtite, najbolje jelo je ono s najjednostavnijim namirnicama!

3. Stavljati sve u svašta"

Za povezivanje sastojaka, ali i za davanje osobnog, kreativnog pečata svakom jelu najvažniji su začini. No, s njima budite oprezni, kao i s uljima jer svaštarenje" može uništiti jelo. Jelo može biti nejestivo čak i zbog jednog prstohvata više ili manje.

4. Raditi pire-krumpir sa štapnim mikserom"

Omiljeni kašasti prilog svake kuhinje nikada se ne usitnjava do kraja, a pogotovo ne uz pomoć štapnog miksera. Škrob iz krumpira se zgusne i pretvori pire u ljepljivu masu. Uvijek radite pire uz pomoć gnječilice" ili obične vilice.

5. Koristiti jedan nož za sve"

Kuhari amateri noževe ne shvaćaju kao sredstvo za rad, već kao nešto čime režu sve što im dođe pod ruku. Noževi su profesionalnim kuharima sredstvo za rad! A s obzirom da su profesionalni noževi skupi, s njima se treba znati i koristiti – nož za filetiranje se ne koristi za trančiranje i obrnuto!

6. Prezagrijavati tavu"

Svi kuhari amateri rade istu grešku - sve peku na visokoj temperaturi. Treba razmišljati o namirnicama, jer se termički ne obrađuju sve isto. Za neke je potrebna lagana temperatura, za druge jaka. Ovog ćete se savjeta sjetiti kada sljedeći put na tanjur dobijete komad mesa koji je prepečen izvana, a sirov iznutra.