Gamberi su zapravo male kozice, najčešće narančaste ili blago roze boje, koji se ubrajaju među brojne plodove mora. Mogu se kupiti zasebno ili u mješavini s ostalim školjkama i muzgavcima.
Kod nas se gamberi često smatraju samo repovi kozica, iako to tehnički nije točno - tako se pakiraju jer ih je lakše konzumirati, pošto su ljuskice već očišćene.Ove podatne morske delicije najčešće nalazimo u umacima s vrhnjem za kuhanje, koktel štapićima, salatama, te u brojnim kombinacijama s tjesteninom i rižom.
Najvažnije ih je pravilno pripremiti – ukoliko ih kupujete zamrznute, nije ih potrebno iskuhavati – možete ih odmah pirjati na luku i masnoći, samo je bitno da ne budu predugo na velikoj temperaturi, jer zbog toga postaju žilavi i 'gumenipod zubima'.
Gamberi su savršena alternativa za vegetarijance, jer su bogati kalcijem, magnezijem, cinkom, vitaminima i proteinima, a vole ih i djeca koja inače ne preferiraju morske plodove. Sastojak koji je najblagotvorniji definitivno je omega 3, koja dokazano djeluje na općenito zdravlje konzumenata.
Ovi fini morski plodovi savršeno se stapaju s češnjakom, maslinovim uljem, pelatima, pršutom, vinom i bosiljkom – baš kao i druge morske delicije.
Još neke informacije možete pronaći u našem nedavnom članku o kozicama i škampima.