Ostalo

Mate Janković: 'Bake su najveći konkurenti profesionalnih kuhara'

Članovi žirija showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' otkrivaju zašto volimo okuse iz djetinjstva i ima li egoizma u profesionalnoj kuhinji.

Press
18.03.2018 11:00

Neosporno je da smo svi odrasli na obiteljskoj kuhinji i s njom uspoređujemo sve ostale pokušaje i načine pripreme jela. Priznajte, koliko ste puta jeli nečiju sarmu, pašticadu, špagete bolonjez ili obično grah varivo, a potom kuharu ili kuharici rekli da vaša mama ili baka kuha bolje?

O, da... Čini se da su najveći konkurenti hrvatskih profesionalnih kuhara – bake ! Mi chefovi se tučemo" samo s bakama, jer od svih nas kuhara, bake kuhaju bolje. Čak i za Talijane nona najbolje kuha. Zašto? Zato što smo odrasli na kuhinji iz djetinjstva. Naša su osjetila memorirala određene okuse i mirise, koji se opet povezuju sa srećom kao emocijom", sa širokim osmjehom na licu objasnio je Mate Janković u intervjuu za Podcast Inkubator , osvrnuvši se pritom na situacije kada je kao šef kuhinje saslušao kritiku gosta čija baka kuha najbolje.

Mate Janković i Ivan Pažanin, maslinovo ulje

Na takve usporedbe Mate se neće uvrijediti, baš kao ni njegov kolega kuhar i sudac u RTL-ovom kulinarskom showu, Ivan Pažanin , koji demistificira uvriježeno mišljenje kako u profesionalnoj kuhinji vlada veliki ego.

Ne bih to nazvao velikim egom. To možda drugima tako izgleda, ali mi, profesionalni kuhari smo dosta pažljivi prema poslu jer je na našim leđima veliko opterećenje. Nekad naš stav i izražavanje izgleda kao da iz nas progovara ego", no ja to ne bih tako negativno pojmio. Velika je odgovornost voditi kuhinju restorana ili hotela. Chefovima je previše stalo do posla, do gostiju, a pritisak je velik jer istovremeno trebamo zadovoljiti i druge aspekte: treba pronaći odličan tim u kuhinji koji treba voditi i usmjeriti, biti im i prijatelj i psiholog, non-stop si u pokretu, fizički si aktivan, treba biti kreativan kada se slaže jelovnik... Sve to itekako može biti iscrpljujuće. Ako nemate jak karakter i niste autoritet, a to možete nazvati i egom ako želite, ona posao chefa nije za vas", otkriva Ivan.

Mate i Ivan dat će sve od sebe kako bi kulinarski entuzijasti u showu Tri, dva, jedan – kuhaj!" izrasli u profesionalne kuhare debele kože i čeličnih živaca. Tko će u tome uspjeti, doznat ćemo u novim nastavcima showa od ponedjeljka, 19. ožujka u 20 sati samo na RTL-u !