Ostalo

Mate Janković otkrio novu ulogu maslinovog ulja

Navikli smo ga svakodnevno koristiti u kuhinji, no novi gastronomski trend je da se ovo dragocjeno ulje koristi samo kao - začin.

Press
02.10.2017 15:36

Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća mediteranske prehrane koja obiluje biljnom hranom i umjerenim količinama namirnica životinjskog podrijetla. Mnogobrojne smjernice pravilne prehrane slične su mediteranskoj prehrani i predstavljaju preduvjet za zdravi način života.

Međutim, i u svijetu gastronomije se svakodnevno rađaju noviteti koje kuhari i obožavatelji hrane usvajaju brzinom munje. Donedavno smo slušali kako se bez problema može slobodno pržiti na običnom" maslinovom ulju, dok je ekstra djevičansko" rezervirano za salate, umake, tjesteninu ili rižota.

Chef Mate Janković otkrio nam je da maslinovo ulje, zapravo, ima potpuno drugu svrhu:

Nedavno sam pročitao knjigu Thomasa Kellera (ikone u svijetu kuharstva i simbol štovanja, op.a.) koji je rekao da ništa što kuha ne radi na maslinovom ulju, već ga koristi isključivo kao začin. Dodaje ga svojim jelima, ali na kraju kuhanja, da jelo dobije specifičan karakter i okus. Namirnice nikada neće termički obraditi s maslinovim uljem."