Ostalo

Mate otkrio recept za pileće batke u umaku od piva!

Piletina je vrlo značajna u kulinarstvu jer se može pripremati na različite načine, a dodatni plus je brzina i jednostavnost pripreme. Kao ljubitelji jednostavnih, brzih i bogatih jela, predlažemo da probate recept chefa Mate Jankovića.

Press
03.11.2017 10:00

Ako volite pivo, mekanu piletinu i povrće, onda je ovaj recept kao stvoren za vas. Pivo kao dodatak pri pečenju, ovom jelu daje posebnu sočnost i divan okus, dok vam se povrće topi u ustima. Sve što trebate je osam komada pilećih bataka, sol, papar, brašno, suncokretovo ulje, 500 g korijenastog povrća (mrkva, luk, celer i korijen peršina), četiri režnja češnjaka, dva lovorova lista, majčinu dušicu, Staropramen pivo, 500 g poriluka, jednu polovicu limuna, 2 dag brašna, 3 dcl mlijeka, muškatni oraščić, dva jaja, 100 g gaude, maslac i senf.

Nakon što se tava ugrije, stavimo kratko peći pileće batke koje smo netom prije umiješali u brašno. U istu tavu stavimo korijenasto povrće, češnjak, lovorov list i žličicu majčine dušice. Kada povrće poprimi lijepu zlatnu boju, vratimo pileće batke u tavu te dodamo Staropramen pivo, sol i papar, smanjimo vatru i pustimo da se kuha.

U novi lonac dodamo maslac. Nakon što se maslac otopio, dodamo rezani poriluk. Dok se on dinsta, dodamo sol, papar i nekoliko kapi limunovog soka.

Da bismo napravili savršeni bešamel za poriluk, u novi lonac dodamo maslac, brašno te zagrijano mlijeko, lovorov list, malo muškatnog oraščića, sol i papar pa kratko pustimo da se prokuha. Kada je bešamel gotov, dodamo dva komada jaja i ribani sir gauda te sve dobro izmiješamo. Gotovi bešamel prelijemo u poriluk, promiješamo i prebacimo ga u posudu za pečenje, posipamo ribanom gaudom i odložimo u pećnicu na 15 minuta i 220 stupnjeva. Dok se poriluk gratinira, piletinu izvadimo iz lonca i serviramo!

Da bismo zgotovili umak, treba nam lonac na koji stavimo sito u kojem ćemo povrće ocijediti. U taj umak dodamo maslac, žličicu senfa i sve skupa promiješamo. Dobivenim umakom zalijemo batke koje potom završimo s malo začinskog bilja.

Iako se čini puno lonaca i mnogo muka, za ovaj recept vam treba 20-ak minuta. Na što sve trebate pripaziti oko pripreme ovog jela, pogledajte u priloženom videu, a hoće li i vama ispasti ovaj recept kao i Mati, otkrijte sami!