Poznato je da su Francuzi majstori umaka, ali volimo i talijanska pesta, a u zadnje vrijeme Europa jede i razne azijske kombinacije. Ipak, za svakoga tko se želi afirmirati u kulinarstvu važno je poznavanje procesa nekoliko osnovnih umaka koji se najčešće serviraju, među kojima je svakako i bešamel , omiljeni sastojak mnogih recepata, poput lazanja ili ostalih jela s tjesteninom.
Bešamel, ili bijeli umak radi se od zaprške od maslaca i brašna, kojima se dodaje mlijeko koje mora biti hladno. Izuzetno je važno konstanto miješati smjesu kako se ne bi stvorile grudice. U originalni bešamel se, prema nekim navodima, ne dodaju niti vrhnje, niti topljivi sir, ali prema želji se može začiniti s malo više papra ili muškatnog oraščića.
Mnogima ne uspijeva napraviti savršen bešamel, bez obzira što ima tek tri sastojka. Natjecatelji showa 'Tri, dva, jedan -kuhaj!', Bada i Toca , u svojim su tavama napravili bezbroj bešamela, no da bi impresionirali iskusnije kuhare i gastro znalce, chef Mate Janković ih je savjetovao da ga moderniziraju dodatnim sastojcima.
Za početak treba pripremiti bouquet garni (kombinacija korjenastog povrća, luka i začina) u mlijeko, odnosno, u gazu ili list poriluka zamotate malo začina, stavite sve to u mlijeko da se malo prokuha pa izvadite van. Tek onda to začinjeno mlijeko stavite na svijetlu zapršku uz malo muškatnog oraščića te sol i papar", objasnio je Mate bračnom paru iz Slavonskog Broda koji se u showu 'Tri, dva, jedan –kuhaj!' bore za tituli najboljeg kuharsko-amaterskog para Hrvatske.