Tempura je japanski način pohanja namirnica, najčešće mesa, ribe ili povrća u laganom tijestu. Tehniku su u Japan donijeli portugalski misionari u 16. stoljeću, ali se raširila Japanom i postala prihvaćena kao njihova. U svjetskoj je kuhinji poznata i kao zdraviji način pohanja jer su osnovni sastojci za izradu tijesta brašno i ledena voda, a ovisno o receptu, dodaju se jaja, prašak za pecivo, sol...
U ponedjeljak navečer natjecatelji RTL-ovog gastro showa, Tihana i Nikola , pripremali su gljive u tempuri. Chef i član žirija showa, Mate Janković , otkrio im je da su pogriješili već u startu izrade tijesta.
Brašno je jako bitno kod ovakve tehnike pohanja, a vi ste koristili krivo brašno. Tempura traži neko škrobno brašno, kukuruzno ili krumpirovo, zbog proteinske vrijednosti. Jer ukoliko nemamo adekvatno brašno, tempura će biti – gnjecava", kazao je Mate te sestri i bratu iz Daruvara otkrio trik:
Pokušali ste izvući se iz problema sa svojom tempurom dodajući ledenu vodu. Neki kuhari, među kojima sam i ja, koriste mineralnu vodu te malo mrvljenog leda. Ako je gustoća smjese za tempuru optimalna, jaka temperatura napravit će od nje hrskavije tijesto."
Nadamo se da su i ostali natjecatelji prisluškivali ovaj Matin savjet jer se i večeras priprema ulična hrana" u novoj epizodi kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" u 21:40 na RTL-u !