Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
HIT VOĆE!

Mateja Domitrović savjetuje zašto treba jesti smokve!

Bilo svježa ili suha, smokva je bogata brojnim važnim vitaminima, a zašto se još smatra odličnom voćkom, otkrit će vam nova članica žirija i gastro novinarka omiljenog kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!".

Image
Press/ 22.8.2017. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sezona je rajskog voća smokvi koja obnavlja i osnažuje čovjeka, ali i održava njegovo zdravlje. To je biljka koja puno daje, a malo joj treba, te se može jesti svježa, ali i sušena i kao takvoj produžuje joj se vijek trajanja, no može se termički obrađivati i koristiti za pripremu, ne samo slatkih, već i slanih jela. 

Zašto i kada treba jesti smokve te koja tri načina pripreme su najbolja, otkriva Mateja Domitrović Sabo, nova članica žirija kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!".

Image
Foto:
Image

1. Smokve su dobre za kolače, ali i za džemove kao dodatak u nekom jelu!

Razlog tomu jest da se mogu kombinirati i svježe, ali i suhe, koje su uglavnom u nekim slanim kombinacijama. Njih je dobro prethodno malo i namočiti u prošeku ili vinu i mogu se dodati u toćeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

2. Suhe i svježe smokve su super u svim slatkim kombinacijama!

Smokve mogu biti same za sebe ili uz sladoled, kremu od sira ili tako nešto, ali možemo napraviti i krostatu sa smokvmama ili tart. 

3. Salata sa smokvama, mozzarella, kozji sir, alcetto i rikola, odlična je kombinacija za ljetno osvježenje!

Upravo se čita

Smokve pašu uz sireve ili nakon jela uz čašu vina. Malo džema od smokve, dvije do tri vrste sira i eto vam savršen ručak.

4. Čokolada sa suhom smokvom - ako niste, morate probati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnogi danas nisu ni svjesni koliko su suhe smokve dobre za zdravlje. One su prepune hranjivih sastojaka i vrlo ukusne, a mogu se koristiti za džemove, peciva, sladolede i čokoladu. Smokve su izuzetan izvor energije te potiču rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

Smokve sadrže sljedeće hranjive tvari:

  • Ugljikohidrati 
  • Bjelančevine 
  • Masnoće 
  • Vlakna 
  • Folacin 
  • Niacin 
  • Piridoksin 
  • Pantoten 
  • Vitamin C 
  • Vitamin K 
  • Kalij 
  • Kalcij 
  • Magnezij 
  • Cink 
  • Bakar 
  • Željezo 
Press/ 22.8.2017. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba