Ostalo

Mješavina začina za meso, ribu i čokoladu

Curry je mješavina začina koju najčešće koriste u azijskoj kuhinji. Nastao je za vrijeme britanske kolonijalne vladavine u Indiji, a danas ga vole diljem svijeta. Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi.

Press
23.02.2016 14:11

Curry može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, međutim, osnovu čine korijander, kurkuma, kim i piskavica dok dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar.

Karakterističnu narančasto-žutu boju curryju daje kukurma (ima protuupalna i antioksidativna svojstva), dok je curry u tajlandskoj kuhinji crvene boje zbog crvene čili papričice ili zelene boje zbog zelene čili papričice. Obično se pripremaju s ribljim umakom i kokosovim mlijekom koji će curryju dati potrebnu gustoću. Uz patlidžane, bambus, listove limete i bosiljak, curryju se mogu dodati i razne vrste mesa, račići ili u vegetarijanskoj inačici povrće, a uvijek se poslužuje s rižom ili rižinom tjesteninom.

Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica, povrća i mesa, pa i deserte. Zanimljiv je dodatak zelenom povrću i salatnim preljevima. Ako volite slatko kiseli okus slastica, slobodno ga probajte uz čokoladu ili sladoled od vanilije.