Ostalo

Mljeveno meso recepti - priprema na dva načina

Mljeveno meso recepti uvijek su dobar odabir za savršen ručak

RTL.hr
19.08.2021 06:00

Mljeveno meso može se pripremati na mnogo načina te se kombinira uz brojne namirnice.Mi vam danas donosimo mljeveno meso recepti - lazanje i mesne okruglice.

Pašta

(FOTO: Pixabay)

Mljeveno meso recepti :

Lazanje

Za pripremu vam je potrebno:

Za tjesteninu i meso:

- 1 pakiranje gotovih listova za rezanje

- 300 ml pasirane rajčice

- 500 g mljevenog mesa

- 1 luk

- 100 ml bijelog vina

- 300 g ribanog sira (gauda, trapist)

- sol, papar, origano, talijanska mješavina začina

Za bechamel umak:

- 600 ml mlijeka

- 100 g topljenog sira

- 4 žlice kiselog vrhnja

- 4 žlice oštrog brašna

- sol, papar

- muškatni oraščić

Na ulju popržite na sitno nasjeckani luk, a potom u tavu dodajte meso te zajedno pržite dok ono ne potamni. Sada dodajte vino i kratko popirjajte pa dodajte pasiranu rajčicu i začine po želji te nastavite pirjati oko 20 minuta.

Dok se meso pirja, bacite se na pripremu bechamela. Na vatri otopite maslac te u njega dodajte brašno i 300 ml mlijeka. Kuhajte i lagano miješajte pjenjačom dok se smjesa ne krene zgušnjavati, a onda možete dodati i ostatak mlijeka. Sada ubacite kiselo vrhnje i sir te sve zajedno kratko prokuhajte.

U vatrostalnu posudu koju ste prije toga premazali uljem izlijte malo bechamela pa složite red listova lazanja na koje dodajte bechamel, a iznad njega sloj mesa i sira. Postupak ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Vrh lazanja također prelijte bechamelom, dodajte sira pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40 minuta dok se na vrhu ne stvori korica.

Mesne okruglice u umaku od rajčice

Za pripremu vam je potrebno:

- 500 g mljevenog mesa

- 1 glavica luka

- 3 češnja češnjaka

- 50 g suhe slanine

- 350 g pelata

- 5 žlica riže

- maslinovo ulje

- sol, papar

- listići bosiljka

- peršin

Najprije luk i češnjak nasjeckajte na komadiće pa popržite jednu minutuna maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu slaninu i sve zajedno pržite tri minute.

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso s polovicom prepržene smjese luka i slanine pa dodajte rižu i nasjeckani peršin. Začinite sa solju i paprom pa rukama izmiješajte sastojke i napravite kuglice.

Ostatak smjese luka i slanine pomiješajte s pelatima pa dodajte sol i papar te kuhajte 15 minuta. Sada u tavu ulijte malo maslinovog ulja te popržite kuglice na svih strana. Premjestite ih u pleh, zalijte umakom te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 45 minuta.

Mljeveno meso recepti uvijek su dobar odabir za savršen ručak.