Mljeveno meso može se pripremati na mnogo načina te se kombinira uz brojne namirnice.Mi vam danas donosimo mljeveno meso recepti - lazanje i mesne okruglice.
(FOTO: Pixabay)
Mljeveno meso recepti :
Lazanje
Za pripremu vam je potrebno:
Za tjesteninu i meso:
- 1 pakiranje gotovih listova za rezanje
- 300 ml pasirane rajčice
- 500 g mljevenog mesa
- 1 luk
- 100 ml bijelog vina
- 300 g ribanog sira (gauda, trapist)
- sol, papar, origano, talijanska mješavina začina
Za bechamel umak:
- 600 ml mlijeka
- 100 g topljenog sira
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 4 žlice oštrog brašna
- sol, papar
- muškatni oraščić
Na ulju popržite na sitno nasjeckani luk, a potom u tavu dodajte meso te zajedno pržite dok ono ne potamni. Sada dodajte vino i kratko popirjajte pa dodajte pasiranu rajčicu i začine po želji te nastavite pirjati oko 20 minuta.
Dok se meso pirja, bacite se na pripremu bechamela. Na vatri otopite maslac te u njega dodajte brašno i 300 ml mlijeka. Kuhajte i lagano miješajte pjenjačom dok se smjesa ne krene zgušnjavati, a onda možete dodati i ostatak mlijeka. Sada ubacite kiselo vrhnje i sir te sve zajedno kratko prokuhajte.
U vatrostalnu posudu koju ste prije toga premazali uljem izlijte malo bechamela pa složite red listova lazanja na koje dodajte bechamel, a iznad njega sloj mesa i sira. Postupak ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Vrh lazanja također prelijte bechamelom, dodajte sira pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40 minuta dok se na vrhu ne stvori korica.
Mesne okruglice u umaku od rajčice
Za pripremu vam je potrebno:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 50 g suhe slanine
- 350 g pelata
- 5 žlica riže
- maslinovo ulje
- sol, papar
- listići bosiljka
- peršin
Najprije luk i češnjak nasjeckajte na komadiće pa popržite jednu minutuna maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu slaninu i sve zajedno pržite tri minute.
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso s polovicom prepržene smjese luka i slanine pa dodajte rižu i nasjeckani peršin. Začinite sa solju i paprom pa rukama izmiješajte sastojke i napravite kuglice.
Ostatak smjese luka i slanine pomiješajte s pelatima pa dodajte sol i papar te kuhajte 15 minuta. Sada u tavu ulijte malo maslinovog ulja te popržite kuglice na svih strana. Premjestite ih u pleh, zalijte umakom te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 45 minuta.
Mljeveno meso recepti uvijek su dobar odabir za savršen ručak.