Ostalo

Moćna tehnologija s kojom svi žele kuhati!

Čak i Barica razmišlja postati instruktorica za sous vide!

Press
23.05.2018 16:00

U današnjoj epizodi natjecatelji showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" pripremat će jela uz pomoć moderne, sofisticirane tehnologije o kojoj u posljednje vrijeme bruji cijeli svijet. Princip se čini vrlo lak – namirnice se spremaju u posebne plastične vrećice koje se vakuumiraju, a potom uranjaju u posebne vodene kupke koje održavaju temperaturu na kojoj se namirnica savršeno kuha.

321kuhaj sezona 6

Sous vide je tehnika koja je nastala 1970-ih godina. Jedan francuski kuhar htio je po prvi put pripremiti guščju jetru, a da ima što manje otpada. Kasnije se to unaprjeđivalo, pa sada imamo aparate koji omogućavaju jedan lagani rad. Ne moramo više brinuti je li nam meso 'medium', ne moramo brinuti o tome jesu li nam fileti ribe gotovi jer taj aparat zapravo rješava sve naše brige i omogućava nam da se bavimo drugim poslovima", objašnjava Mate Janković s kakvom će metodom sporog kuhanja raditi natjecatelji, dodajući kako kandidati kuhaju u kontroliranim uvjetima, ali ipak moraju jelu dati završni 'dodir' pa tu postoji mogućnost da se namirnica 'zezne'."

Natjecatelje veseli činjenica što će kuhati uz pomoć računala, a neki već razmišljaju unovčiti svoje znanje koje će večeras usvojiti na 321-trgu. Među njima prednjači Barica koja već ima nekoliko kalkulacija u glavi...

Sve se bojim da budu u Zelini kuhali sa sous videom. A možda buglavni trend. Zamisli, kuhati u njemu ričet, zelje i grah. A ja sam im učiteljica! Instrukcije bu'm davala i 100 eura naplaćivala po instrukciji!", lupa Barica rukom po stolu uz simpatičan osmijeh na licu dok se Ružica nadovezuje kako stare puce" otvaraju catering u Sv. Ivanu Zelini.

Koliko je lako kuhati sous vide tehnikom, otkriva nova epizoda kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!", večeras u 21:30 na RTL-u!