Ostalo

Moderni dom- razvoj kuhinje u 20. stoljeću

Industrijska revolucija pokrenula je val novih izuma, pad cijena i uvela nove načine razmišljanja poput ekonomske i ergonomske učinkovitosti.

Tri - dva - jedan - kuhaj
2017-09-20 12:34

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće glavni cilj su bile uštede vremena u tvorničkoj proizvodnji, a taj se trend" prelio u sve sfere života, pa tako i na dizajn kuhinja.

Kuhinje 19. stoljeća su imale jako malo prostora za skladištenje jer kuhinjski ormarići još uvijek nisu postojali. Godine 1899. osnovana je tvrtka Hoosier Manufacturing , koja je uvela samostojeći prostor za pohranu kuhinjskih stvari, poznat kao Hoosierov ormarić. U njega su bile ugrađene brojne značajke za uštedu prostora kao što su gornji i donji ormarići te prostori za skladištenje namirnica poput brašna i šećera. Iako ormarić Hoosier nije bio velik, ispunio je prazninu u kućanstvu i učinio je rad u kuhinji puno učinkovitijim.

U dvadesetim godinama 20. stoljeća, ergonomska učinkovitost u kuhinji učinila je veliki korak naprijed sa stvaranjem malene, ali učinkovite Frankfort Kitchen . Ovaj napredni dizajn kuhinje, uveden u Njemačkoj, bio je usredotočen na stavljanje svih potrebnih kuhinjskih predmeta na dohvat ruke. Iako ovo zvuči kao standardna praksa za današnju kuhinju, ideja o projektiranju takve kuhinje bila je revolucionarna i dovela je do stvaranja tzv. "zlatnog trokuta", koncepta u kojem je razrađen najefikasniji položaj sudopera, pećnice i hladnjaka.

Ideja "opremljene kuhinje", u kojoj su aparati postali više integrirani, bila je važna preobrazba za kuhinju 30-ih i 40-ih godina. Uređeni kabineti s aparatima pomogli su stvoriti više svrhovit i lijep dizajn interijera.

Proizvodni napredak i stambeni rast poslije Drugog svjetskog rata imali su ogroman utjecaj na kuhinju današnjice. Povećana je potražnja za kuhinjskom tehnologijom i opremom. Inovativnosti u ventilacijskim sustavima, pećnicama, hladnjacima, perilicama posuđa i radnim pločama učinili su kuhinju tišom, čišćom, bolje organiziranom i jednostavnijom za rad. U osnovi, kuhinja polagano postaje ponos svakog doma.

U 60-im i 70-im godinama su se odvijale druge društvene promjene koje su utjecale na stil kuhinje. Osim kuhinjskih aparata, počinje se sve više voditi briga o izgledu posuđa i kuhinjskih pomagala.

Do 1980-ih, stvorila se ideja o potpuno otvorenoj kuhinji s aparatima koji nisu samo funkcionalni, već i izgledaju odlično. Rođena je trofejna" kuhinja, kuhinja za pokazivanje, druženje i zabavljanje gostiju.

Da bi i vaša kuhinja uvijek bila ponos doma, već godinama se brine Prima, najraznovrsnijom ponudom kvalitetnih proizvoda uz atraktivne cijene i profesionalnu uslugu. Misija Prime je kontinuirano unapređenje proizvodnje te praćenje i oblikovanje trendova kako bi svaki kupac dobio dom iz snova.
Ako razmišljate o updateanju" kuhinje, svratite u jedan od 55 Priminih prodajnih centara u Hrvatskoj ili posjetite www.prima-commerce.hr .

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.