U ponedjeljak stiže novi tematski tjedan natjecanja na poznatom televizijskom trgu" u kojem će žiri ocjenjivati jela - moderne kuhinje !
Tradicionalna jela nastala su davno, u središtu doma, uz toplinu ognjišta na kojem bi se ispod peke pekao kruh, mlada teletina ili janjetina, a u kotiću povrh vatre pripremala bi se pura, jela od divljači, gulaši... Moderna su jela ona koja sadrže manje masnoće i teških umaka, a temelje se prema načelima zdrave prehrane – paziti na uravnoteženost prehrane, pripremati namirnice koje ne treba puno termički obrađivati, s puno svježeg povrća i ribe, kao i pridavati pažnju na količinu i serviranje poslužene hrane.
Natjecatelji su podjeljeni oko nove teme. I dok pojedine parove oduševljava što će kuhati moderna jela, drugima je ipak draža tradicionalna.
Mislim da ćemo se snaći u ovom modernom tjednu, iako se kod nas doma više kuha tradicionalno. Matea i ja znamo tu i tamo ubaciti nešto moderno u naša jela, neke kulinarske finese ili sastojke koji se inače rijetko upotrebljavaju kod nas doma", govori Đurđica , a s njom se slaže i Ružica koja u potpunosti ne voli moderna jela, već ih najradije kombinira s receptima iz bakinih kuharica.
Za razliku od njih, Silvijana i Marica te Tihana i Nikola jedva su dočekali pokazati žiriju što znaju i umiju skuhati na temu modernog.
Neće nam ovaj tjedan teško pasti jer se od početka 'furamo' na modernu kuhinju. Ovo je za nas tjedan oduševljenja!", kaže svjetska putnica Silvijana.
Ekipa Čili papričice" u prošlom je tjednu bila bolja od Vallis auree", pa će parovi iz pobjedničke ekipe u nastavku natjecanja imati malu povlasticu u obliku zvona pomoću kojeg će moći pozvati u pomoć jednog od člana žirija. K tome će moći će u bilo koje vrijeme (ali samo jednom u ovom tjednu) sami sebi dodati još tri boda na tablici.
Neka moderno kuhanje započne!