Svi smo zasigurno na našim plažama primijetili motar , samoniklu biljku koja se od davnina u našim krajevima priprema na različite načine. Motar cvjeta od srpnja do listopada i može se jesti u bilo koje doba godine, ali najukusnija je kada se bere u proljeće, prije cvatnje. Bere se na sličan način kao šparoga, odlomi se na onom mjestu na kojem se sama prelomi. U prehrani ga se koristi kao povrće i začin, a njegovo djelovanje je ljekovito.
Listovi motara koriste se za liječenje tegoba s mjehurom, za detoksikaciju i čišćenje krvi, za jače mokrenje i protiv bubrežnih komplikacija i tegoba želuca. On sadržava eterično ulje i velik postotak vitamina C, zato je izvrstan kao namirnica. Može ga se ukiseliti pa od njega napraviti salatu ili ga kuhati i kombinirati s drugim raznolikim povrćem. Od listova možete napraviti i ukusan rižoto ili umak.
Ukoliko vam se ne sviđa njegov okus, možete ga koristiti jednostavno kao začin, pomiješajte ga sa svježom ili osušenom rajčicom i zalijte maslinovim uljem. Začin se priprema tako da listove osušite i usitnite.
Dobar tek!