Ostalo

Motar – divlja biljka s okusom mora o kojoj se premalo zna

Sigurno ste svi već vidjeli ovu malu grmoliku biljku, a niste ni znali da je jestiva, da je odlični čistač organizma i da se od nje mogu pripremiti ukusna jela!

Press
01.12.2017 10:30

Motar je biljka koja ima mesnate i čvrste listove te samoniklo raste uz more i zbog toga ima slankast, ali blagi okus. Većina ga smatra samo divljim cvijećem na plaži, a zapravo je iznimno ukusan i cijenjen u gastronomiji.

Motar je još poznat i po nazivima matar, petrovac, šćulac, obalac, motrika, morski koper i morski koromač, a mnogi ga uspoređuju s okusom šparoga ili kapara. Listići motara beru se kao šparoge, tako da se lagano otkinu na mjestu gdje se najlakše prelome, a najbolje ih je brati na proljeće, kada je najukusniji. Moguće ga je brati i kasnije, ali tada ima nešto jači okus te dobije žuto-zelene cvjetiće.

Motar

S obzirom da raste na stijenama ili u pijesku blizu mora, motar ima poseban, bogat okus, vrlo aromatičan i slankast s kojim može oplemeniti različita jela. Omlet, rižoto, variva i raznovrsni umaci samo su neka od ukusnih jela koja se mogu pripremiti s ovom morskom biljčicom. Također, motar je izvrstan prilog uz ribu i plodove mora, a često se koristi i u pripremi salata.

Iako je vrlo ukusan kada ga se samo malo prokuha, začini i doda u željeno jelo, motar se tradicionalno kiseli u mješavini vode i octa te tada ima kiselo-slani okus. Motar se ponekad koristi i u sušenom obliku jer takav dulje traje, ali sušenjem ishlape njegova aromatična eterična ulja pa tada listovi motara imaju blažu aromu.

Ako do sada niste imali priliku jesti ovu hranu bogova, vrijeme je da je isprobate. Ideju za recept možete dobiti od Silvijane i Marice , koje su poznate po korištenju zanimljivih namirnica te su motar pripremale sa sirom, a u četvrtak navečer su napustile show 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.

Motar, Silvijana i Marica

Što vas očekuje sljedećeg tjedna u showu, ne propustite pogledati već u ponedjeljak u 21:40 na RTL-u!