Ostalo

Muffini su jednostavna delicija koju svi obožavaju!

Iako mnogi smatraju da dolaze iz SAD-a, muffini su zapravo britanski!

Press
05.12.2017 18:00

U Velikoj Britaniji, točnije u Walesu, pronađeni su zapisi iz 10. stoljeća u kojima se nalaze prvi recepti za ove slatke zalogajčiće – s tim da su se prvo radili slani. Iako drugi tvrde da su oni zapravo francuski, kulinarski stručnjaci i dalje stoje pri otkriću da su se proširili iz Velike Britanije. Vrhunac popularnosti dosegli su u 19. stoljeću, kada su ih britanskim ulicama raznosili tzv. 'muffin men', uz popratni zvuk zvončića, za vrijeme popodnevnih čajanki. Sama riječ 'muffin' dolazi od francuske riječi 'moufflet', što se odnosi na kruh, mek i podatan.

Tek u zadnjih stotinjak godina postali su iznimno popularni u Sjedinjenim Američkim Državama, od kuda su se ponovno vratili u Europu. Međutim, često se miješaju s jednako popularnim desertom cupcakes – biskvit je isti, samo što se cupcakes ukrašavaju tzv. frostingom, točnije kremom ili šlagom, a muffini ne. S druge strane, kukuruzni muffin je službeni simbol države Massachusetts, muffin s borovnicom simbol Minnesote, a muffin s jabukom države New York.

Postoje različiti recepti za muffine, od slatkih do slanih, jednostavnih do punjenih, s dodatkom različitog voća ili povrća, orašastih plodova, sjemenki, čokolade ili kakaa. Ipak, najvažniji sastojci svakog muffina su maslac ili ulje, brašno, šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli, te malo mlijeka ili vode. Brojni vole zasebno miksati bjelanjke i žutanjke, pa ih sjediniti kako bi dobili što mekši biskvit.

Kao dodatak odabrati se može gotovo bilo što – ovisno o tome čime raspolažete. Najčešće su u pitanju kakao i čokolada, vanilija, voće, te orašasti plodovi poput oraha ili lješnjaka. Muffini se mogu puniti, posipati ukrasnim jestivim dekoracijama, mogu se konzumirati topli ili hladni, uz mlijeko ili bilo koje drugo piće. Naravno, muffini mogu biti i malene slane tortice s dodatkom čvaraka, slanine, mrkve ili bilo koje namirnice koju inače konzumirate – važno je naći pravi omjer začina. I slani i slatki muffini peku se u posebnim kalupima, limenim ili silikonskim, u malenim papirnatim posudicama.