Za buduće supružnike organizacija vjenčanja izuzetno je stresna, a mnogi će reći da im je odabir jelovnika na vlastitom vjenčanju jedan od najproblematičnijih pothvata jer treba zadovoljiti ukuse više stotina uzvanika. Priznali mi to ili ne, uistinu je najvažniji dojam koji ostaje nakon svadbenog pira - baš onaj o hrani .
Dakako, mladenci jelovnik slažu prema ponudi restorana u kojem se održavaju svatovi, ali i vlastitim željama, temom vjenčanja ili tradicijom. Zbog toga će pojedini mladenci izabrati sofisticiranije, neki egzotične okuse, dok se neki radije drže tradicijskog jelovnika svog kraja.
U svadbenim jelovnicima naših baka obavezne su bile juhe (Međimurje), pečenka (Zagorje), kobasice i kulen (Podravina i Slavonija), dalmatinski pršut i sir (Dalmatinska zagora) i druga jela, poput vinskog gulaša, sinjskih arambašića, domaćeg odojka ili janjetine, dok je svadbena torta označavala finale svadbenog pira.
U modernije doba svadbene se večere poslužuju kao buffet, odnosno gosti se sami poslužuju s velikog stola na kojem su hladna i topla predjela i jela. Na ovakav način svi uzvanici mogu uživati u vrhunskom gastroužitku kada god i koliko god požele.
Svatovski su jelovnici nova tema u kulinarskom showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', u kojem će natjecatelji kuhati podijeljeni u dva tima. Kako će se snaći u pripremi hrane za vjenčanje, ali i za djevojačku i momačku večer, doznat ćemo već večeras u 21:40 na RTL-u!