Jeste li znali da prve rajčice koje su Europljani jeli nisu bile crvene boje, već žute i veličine cherry rajčice? Istina je, rajčice su bile potpuna nepoznanica Europljanima sve dok ih istraživači u 16. stoljeću nisu donijeli iz Novog svijeta na Stari kontinent. Nije poznato kako su rajčice točno doputovale do Europe, no prvi zapis o njima napravio je Pietro Andrea Mattoli u svom biljnom vodiču iz 1544. godine. Nazvao ih je Pomo d'oro (Zlatna jabuka) te naglasio da ih Talijani koriste za dekoraciju ili ih jedu uz ulje i dodatak soli i papra. Ubrzo nakon toga su se počele širiti po čitavom Mediteranu.
Ova jednogodišnja biljka uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata, a njezini plodovi upotrebljavaju se svježi, kuhani, konzervirani ili prerađeni. U Hrvatskoj se rajčica još zove i pomidor , paradajz , paradižnik , zlatna jabuka , tomat i jabučica , ovisno o podneblju na kojem se uzgaja i konzumira i jedna je vrsta voća za koju mnogi smatraju da je povrće.
Danas je rajčica jedno od najprodavanijih povrća na svijetu, a postoji nekoliko vrsta. I dok se u Hrvatskoj uvelike koriste crvene sorte raznih veličina poput cherry rajčice, jabučara, krumpiraša, amerikanca, šljivara, volovskog srca i drugih, u svijetu postoji preko 4000 vrsta.
Osim žutih i crvenih, postoje i bijele, zelene, crne i višebojne, koje su u posljednjih nekoliko desetljeća nastale u biotehnološkim laboratorijima (npr. belgijska sorta Black Zebra, ruske Jasnaja i Sub Artic Plenty, njemačka Wasa, američka Red Pumpkin, kanadska Deliciouse de Burpee, madagaskarska Indigo Rose, indijska Pusa Early Dwarf, brazilska Chocolate Cherry...).
Kada kuhaju sa svježom rajčicom, kuhari često koriste i koncentrat rajčice. Na taj način jela imaju dominantniju aromu rajčice ili jednostavno bivaju bolje zaokružena tim slatko-kiselim okusom. Međutim, natjecatelji showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" večeras će pasiranu rajčicu zamijeniti skoncentratom! Znaju li oni u čemu je razlika, doznat ćemo večeras u 21 sat u novoj epizodi gastro showa, samo na RTL-u!