Iako zvuči pomalo neobično, kopriva je od davnina poznata biljka čija su ljekovita svojstva neosporna, ali i njezin gurmanski aspekt postaje sve popularniji.
U ljekovite svrhe se koriste svi njezini dijelovi, a najčešća joj je primjena u tom smisla ona u obliku čaja. Kopriva se pokazala kao prirodan lijek za čišćenje organizma, za rješavanje glavobolja te za ublažavanje simptoma alergije.
No kada pričamo o koprivi kao hrani onda je najčešće koristimo kao zamjenu za špinat . Za kuhanje se zbog svježine, ali i velike doze C vitamina najčešće koriste mladi listovi, koje je najčešće potrebno samo prokuhati. Svakako je dobar savjet da se prva voda obavezno prolije jer u njoj može biti ostataka štetnih keramičkih kiselina.
U mnogim je zemljama juha od koprive standardno jelo koje se nudi na menijima restorana, dok je u Škotskoj ona na neki način i tradicionalna biljka njihove gastronomije. Upravo se varivom od koprive najavljuje dolazak proljeća.
U našim krajevima nešto češće ipak dolazi kao nadjev za razne pite , a može se kombinirati sa špekom, sirom...