Ostalo

Najbolji savjeti Tomislava Špičeka

Iako će mnogi reći da je njegovo područje kontinentalna kuhinja, Tomislav Špiček nam je ovaj tjedan pokazao da se osnove kulinarstva odnose na sve kuhinje ovog svijeta, uključujući i mediteransku.

Press
05.02.2016 21:00

Iako će mnogi reći da je njegovo područje kontinentalna kuhinja, Tomislav Špiček nam je ovaj tjedan pokazao da se osnove kulinarstva odnose na sve kuhinje ovog svijeta, uključujući i mediteransku.

Špičekovi komentari su uvijek potkrijepljeni pravim razlozima, a savjeti su mu zlata vrijedni. Tako je već u prvom tjednu kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" podijelio niz savjeta i kritika, iako su kuhali kandidati Bijelog tima.

tri dva jedan kuhaj

Koje je ovo meso? Odrezak. Od čega? Kojeg dijela svinje?" – tim je pitanjima zbunio Katarinu i Tomislava već u prvoj epizodi, a oni iskusnom članu žirija nisu mogli dati točan odgovor. Da su se malo bolje pripremili znali bi usrećiti Špičeka odgovorom da su svinjski odresci najskuplji su dio svinje zbog posebnog okusa, kvalitete i mogućnosti pripreme, a koje se proteže od kuka preko leđa do vrata odnosno glave.

Ako se filertira, riba ne smije imati kosti. Priči kraj!" Tim je riječima započeo drugi dan natjecanja kada je Brancin bio glavna namirnica. S razlogom se ljutio na natjecatelje koji su brancina filetirali, iako nisu vični tome. Nema gore stvari na svijetu od ljusaka u jelu", govorio je kandidatima, pritom im pokazujući kako se pravilno skidaju ljuske s brancina.

tri dva jedan kuhaj

Natjecateljima je također poručio da u svoja jela, posebno riblja, stavljaju manje začina poput češnjaka i peršina, jer ih ne voli baš svatko, ali da jela s riječnom ribom ipak malo začine jače jer je ona slabija, nježnija riba od morske.

Tijekom stres-testa, kada je većina natjecatelja pod toplo predjelo servirala juhu, Tomislav je ponovo otvorio bolnu temu – kako se kuha juha? Već bi i vrapci na grani trebali znati da se lonac ne poklapa kada se kuha bistra juha. Kada dodaš sve sastojke u juhu, i kada ona zakipi, smanjiš temperaturu. Bitno je dobro odrediti omjer povrća i sastojaka u njoj, kako ti voda ne bi odmah isparila. Ali je nikada ne poklapaš jer će se juha s poklopcem zamutiti.", objasnio je Tomislav Doris i Irene.