Pita od jabuka je jedan od najomiljenijih deserata. Postoji bezbroj verzija pite od jabuka, a mi vam donosimo tri isprobana i dokazano ukusna recepta za pitu od jabuka.
Pita od jabuka
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g maslaca ili margarina
- 300 g šećera
- 2 jaja
- 1 dcl mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 kg jabuka
- 3 žlice griza
- 2 žličice cimeta
- Šećer u prahu
Brašno pomiješajte s maslacem i mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte 150 grama šećera, mlijeko i prašak za pecivo te umijesite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku sat vremena, a zatim da podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi komad tijesta i stavite ga u namašćen lim za pečenje.
Jabuke ogulite i naribajte. Ocijedite ih, ali ne potpuno. U naribane jabuke dodajte cimet i ostatak šećera. Izmiješajte smjesu i pravilno je rasporedite na tijesto u plehu. Drugi dio tijesta razvaljajte i prekrijte s njim jabuke . Premažite bjelanjkom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 40 minuta. Pita se peče na temperaturi od 180 stupnjeva, ali sve ovisi o pećnici. Ako primijetite da tijesto brzo tamni, smanjite temperaturu na 150 stupnjeva. Kad je pita gotova, ostavite je desetak minuta da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Francuska pita od jabuka
Sastojci:
Nadjev:
- 1,2 kg jabuka
- 2 žlice maslaca
- 100g šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 140 g grožđica
- 1 žlica ruma
Tijesto:
- 300 g brašna
- 70 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 115 g maslaca
- 2 velika jaja
Za tijesto, pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Izrežite maslac u manje komade i dodajte smjesi. Miješajte dok više ne bude vidljivih komadića maslaca. Dodajte jaja, još malo mijesite tijesto i ostavite ga da se odmara u hladnjaku.
Za to vrijeme, napravite nadjev. Jabuke ogulite i nasjeckajte na tanke kriške. Maslac rastopite na laganoj vatri i dodajte jabuke, cimet, šećer i grožđice. Ostavite sve da kuha 10-12 minuta, uz povremeno miješanje. Uklonite s vatre i dodajte u nadjev rum. Ostavite sa strane da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte i prebacite u okrugli lim za pečenje (promjer 20 cm). Višak tijesta iskoristite za gornji sloj pite. Ravnomjerno rasporedite nadjev po tijestu u limu i preklopite ostatkom tijesta. Vilicom potisnite malo pitu i napravite nekoliko rupa.
Pecite dok kora ne postane tamno zlatna, oko 35 do 40 minuta. Ohladite i ukrasite glazurom, koju ćete napraviti tako da pomiješate 150 grama šećera s dvije žlice vode, ostavite da provre smjesa i na najnižoj vatri kuhajte oko 10 minuta.
Američka pita od jabuka
Sastojci:
Tijesto:
- 3 šalice brašna
- 1 žlica šećera
- 3/4 žličice soli
- 10 žlica ohlađenog maslaca, narezanog na kockice
- 1/3 šalice biljne masti
- 6 žlica ledene vode
Nadjev:
- 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 3 žlice brašna
- 1 žlica soka od limuna
- 2 žličice naribane kore od limuna
- 2 žličice cimeta
- 1/8 žličice đumbira
- 1/8 žličice muškatnog oraščića
- 1.5 kg jabuka, narezane na manje komade
- 1 žlica mlijeka
- 1 žličica šećera
Pomiješajte sastojke za tijesto, podijelite ga na dva dijela, omotajte u foliju i ostavite u hladnjak na dva sata.
Jabuke pomiješamo sa šećerom, brašnom, limunovim sokom i koricom, cimetom, đumbirom, muškatnim oraščićem, mlijekom i šećerom. Razvaljajte tijesto i stavite ga u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje. Na tijesto stavite nadjev. Od drugog dijela tijesta napravite trakice koje ćete slagati na vrh pite u obliku rešetke. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko sat vremena.
Dobar tek!