Ostalo

Najfinije pite od jabuka, od klasika do američkih verzija

RTL
28.02.2016 11:38

Pita od jabuka je jedan od najomiljenijih deserata. Postoji bezbroj verzija pite od jabuka, a mi vam donosimo tri isprobana i dokazano ukusna recepta za pitu od jabuka.

Pita od jabuka

Sastojci:

- 400 g brašna

- 200 g maslaca ili margarina

- 300 g šećera

- 2 jaja

- 1 dcl mlijeka

- 1 žličica praška za pecivo

- 1 kg jabuka

- 3 žlice griza

- 2 žličice cimeta

- Šećer u prahu

Brašno pomiješajte s maslacem i mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte 150 grama šećera, mlijeko i prašak za pecivo te umijesite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku sat vremena, a zatim da podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi komad tijesta i stavite ga u namašćen lim za pečenje.

Jabuke ogulite i naribajte. Ocijedite ih, ali ne potpuno. U naribane jabuke dodajte cimet i ostatak šećera. Izmiješajte smjesu i pravilno je rasporedite na tijesto u plehu. Drugi dio tijesta razvaljajte i prekrijte s njim jabuke . Premažite bjelanjkom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 40 minuta. Pita se peče na temperaturi od 180 stupnjeva, ali sve ovisi o pećnici. Ako primijetite da tijesto brzo tamni, smanjite temperaturu na 150 stupnjeva. Kad je pita gotova, ostavite je desetak minuta da se ohladi i pospite šećerom u prahu.

Francuska pita od jabuka

Sastojci:

Nadjev:

- 1,2 kg jabuka

- 2 žlice maslaca

- 100g šećera

- 1/2 žličice cimeta

- 140 g grožđica

- 1 žlica ruma

Tijesto:

- 300 g brašna

- 70 g šećera

- 1 žličica praška za pecivo

- 1/4 žličice soli

- 115 g maslaca

- 2 velika jaja

Za tijesto, pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Izrežite maslac u manje komade i dodajte smjesi. Miješajte dok više ne bude vidljivih komadića maslaca. Dodajte jaja, još malo mijesite tijesto i ostavite ga da se odmara u hladnjaku.

Za to vrijeme, napravite nadjev. Jabuke ogulite i nasjeckajte na tanke kriške. Maslac rastopite na laganoj vatri i dodajte jabuke, cimet, šećer i grožđice. Ostavite sve da kuha 10-12 minuta, uz povremeno miješanje. Uklonite s vatre i dodajte u nadjev rum. Ostavite sa strane da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte i prebacite u okrugli lim za pečenje (promjer 20 cm). Višak tijesta iskoristite za gornji sloj pite. Ravnomjerno rasporedite nadjev po tijestu u limu i preklopite ostatkom tijesta. Vilicom potisnite malo pitu i napravite nekoliko rupa.

Pecite dok kora ne postane tamno zlatna, oko 35 do 40 minuta. Ohladite i ukrasite glazurom, koju ćete napraviti tako da pomiješate 150 grama šećera s dvije žlice vode, ostavite da provre smjesa i na najnižoj vatri kuhajte oko 10 minuta.

Američka pita od jabuka

Sastojci:

Tijesto:

- 3 šalice brašna

- 1 žlica šećera

- 3/4 žličice soli

- 10 žlica ohlađenog maslaca, narezanog na kockice

- 1/3 šalice biljne masti

- 6 žlica ledene vode

Nadjev:

- 1/2 šalice šećera

- 1/4 šalice smeđeg šećera

- 3 žlice brašna

- 1 žlica soka od limuna

- 2 žličice naribane kore od limuna

- 2 žličice cimeta

- 1/8 žličice đumbira

- 1/8 žličice muškatnog oraščića

- 1.5 kg jabuka, narezane na manje komade

- 1 žlica mlijeka

- 1 žličica šećera

Pomiješajte sastojke za tijesto, podijelite ga na dva dijela, omotajte u foliju i ostavite u hladnjak na dva sata.

Jabuke pomiješamo sa šećerom, brašnom, limunovim sokom i koricom, cimetom, đumbirom, muškatnim oraščićem, mlijekom i šećerom. Razvaljajte tijesto i stavite ga u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje. Na tijesto stavite nadjev. Od drugog dijela tijesta napravite trakice koje ćete slagati na vrh pite u obliku rešetke. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko sat vremena.

Dobar tek!