Ostalo

Najsočniji komad mesa koji možete poželjeti

Iako će brojni tvrditi da je biftek bolji odabir, uzmite u obzir da se on ne može peči ili pržiti – osušit će se.

Press
15.05.2016 12:00

Ali zato ramstek, ako je svjež, mlad ili pak dobro mariniran u ulju i senfu,može se pripremati i u pećnici. No, za početak nam je važno definirati koji je to komad životinje - on pripada zadnjoj četvrti goveda, točnije, to je mišić koji ide uz hrbat životinje. Anatomski se nalazi pokraj filea, odnosno bifteka.

Najčešće se priprema na žaru ili na tavi, a može se i pripremiti u pećnici. Na iznimno zagrijanoj tavi prvo se zatvore vanjske stjenke mesa kako bi se sačuvali sokovi, a zatim se stavlja na 15 do 18 minuta u pećnicu kako bi se još termički obradilo. Ovisno kako volite svoje meso, ostavit ćete ga malo dulje na toplini (15 do 18 minuta je medium rare, odnosno krvavo).

Najveća greška nastaje ukoliko se čitavi komad mesa odmah nakon vađenja iz pećnice krene rezati – ostavite ga malo da odstoji, jer tako sokovi neće iscuriti i ostaviti samo suhe i žilave odreske. Kada ih krenete rezati, pazite da oni budu debljine od 2 do 4 centimetra, jer su takvi najpogodniji za konzumiranje.

Ako se odlučite za ramstek na žaru, najbolje je odabrati zrelo, odstajalo meso, u već spomenutoj marinadi od senfa i ulja. Čitavi komad mesa se premaže senfom i potopi u ulje, začinjen solju, paprom i začinima po želji. Tako bi trebao odstajati preko noći, po mogućnosti poklopljen.

Ova vrsta voli i umake, pjenice od začinjenog maslaca, a savršeno se spaja s blanširanim povrćem i svježim hrskavim salatama.

U slast!