Potječe iz Sjeverne Amerike, a tradicionalno su se njom hranila mnoga indijska plemena, koju su oni zvali manomin" ili dobri plod . Puno je zdravija i hranjivija od bijele riže, ali je zato i poprilično skuplja. Kako bi dobili optimalan omjer cijene i zdrave namirnice, možete ju miješati sa smeđom rižom koja je također bogata hranjivim tvarima.
Divlja riža sadrži mnogo proteina, minerala, vlakana, B vitamina i folnu kiselinu. Sadrži malo masnoća i malo kalorija, a ne sadrži gluten i natrij što je dobro za krvni tlak i zdravlje srca. Redovita konzumacija štiti od starenja, a pogodna je i za dijabetičare. Divlja riža nije rafinirana, odnosno prerađena, pa je najbolja među tom vrstom namirnica. O visokoj kvaliteti ove namirnice svjedoči i činjenica da se u Kini sve do 19. stoljeća konzumirala samo na carskom dvoru i među plemićima.
Crna riža kuha se mnogo duže od ostalih vrsta riže, a preporučamo vam da ju prije kuhanja popržite na tavi oko pet minuta jer će to skratiti pripremu jela. Nakon toga kuhajte ju oko 45 minuta na srednje jakoj vatri. Riža će se tokom kuhanja povećati tri do četiri puta.
Nadamo se da ćete uživati u ovoj nutritivno bogatoj namirnici orašastog okusa.