Iako se uglavnom fokusiramo samo na glavno jelo, izbor dobrog i zdravog priloga uz jelo je od jednake važnosti. Prilozi uz meso ili ribu mogu biti različiti, a mi vam donosimo nekoliko odličnih recepata sa šampinjonima .
Pirjani šampinjoni
- 500 grama šampinjona
- 2 žlice svinjske masti
- 1 bijeli luk, sitno sjeckani
- 2 češnja češnjaka, sjeckani
- 1/2 žličice morske soli
- 1/4 žličice mljevenog crnog papra
- 1 žlica aceto balsamica
- Svježi peršin, sjeckani
Obrišite gljive vlažnim papirnatim ručnikom, a zatim ih narežite na pola. Stavite ih na stranu.
Svinjsku mast ubacite u veliku tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte šampinjone , luk i češnjak i pirjajte 8-10 minuta. Povremeno promiješajte.
Dodajte sol, papar i aceto balsamico u tavu. Kuhajte još dvije minute, pospite svježi peršin po vrhu i poslužite.
Šampinjoni sa lukom
- 300 grama šampinjona
- 1 luk, nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soja sosa
- 60 ml bijelog vina
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- svježi peršin
Očistite gljive te ih narežite na polovice ili četvrtine (ovisno o veličini). Zagrijte ulje u tavi i dodajte luk i češnjak te pirjajte 3-5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte gljive i kuhajte 8-10 minuta uz povremeno miješanje. U tavu dodajte umak od soje, sol, papar i vino te kuhajte dok vino ne ispari, otprilike još 5 minuta. Maknite s vatre i pospite sa svježim peršinom. Poslužite odmah.
Pohani šampinjoni
- 2000 grama šampinjona
- 100 ml vode
- 60 grama brašna
- Krušne mrvice
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 1 jaje
Šampinjone očistite i narežite na četvrtine. Ako su manje gljive, onda možete i na polovice. Ulijte vodu u zdjelu i zatim dodajte brašno, jaje, češnjak u prahu, sol i papar. Dobro promiješajte smjesu. U drugu zdjelu stavite krušne mrvice. Šampinjone prvo stavljajte u tekuću smjesu sa brašnom, a zatim ih uvaljajte u krušne mrvice. U duboku tavu ili lonac ulijte ulje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Ubacite gljive u skupinama od 6-8 i pržite otprilike minutu i pol ili dok ne dobiju zlatno smeđu koricu. Gotove pohane šampinjone prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Poslužite dok je toplo.
Šampinjoni iz pećnice
- 1 kg šampinjona, tanko narezanih
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- Soli i svježe mljeveni crni papar
- Pregršt svježeg peršina
U zdjeli pomiješajte šampinjone s maslinovim uljem, peršinom, soli i paprom. Prebacite u pleh i pecite na 220 C, uz miješanje nekoliko puta, dok ne omekšaju i porumene, 30 do 35 minuta.
Pospite s dodatnim nasjeckanim peršinom i odmah poslužite.
Ove pečene gljive odlično se slažu s palentom i tjesteninom.
Dobar tek!