Ostalo

Namirnica koja 'živi' već četiri tisuće godina!

Nijemci ga nazivaju Johannisbrot (Ivanov kruh), jer je prema biblijskoj priči Ivan Krstitelj vrijeme u pustinji preživio upravo zahvaljujući rogaču.

Press
20.05.2016 11:00

Porijeklom s područja Sirije i Palestine, rogač se danas koristi u svim dijelovima svijeta. Zovu ga još i egipatskom smokvom , a brojni su ga narodi prigrlili jer se lako uzgaja, ne zahtijeva puno vode, a urod je uvijek bogat. Nekad je bio toliko vrijedan da se koristio čak i kao jedinica za mjeru vaganja zlata!

Najčešće se koristi kao zdravija i prirodno zaslađena opcija čokoladi, stoga se koristi u brojnim slasticama, kolačima i tortama. Odličan je za reguliranje probave, a dokazano pomaže i u snižavanju visoke razine kolesterola. Uz to, ima antialergijska i antibakterijska svojstva, pomaže kod kašlja, zdrav je i za pušaće, a odličan je i za očuvanje zubi i zubnog mesa.

Može se konzumirati sama mahuna, koja se često daje djeci kao zdrava alternativa za slatkiše, a može se i dodati u kolače poput orehnjače ili makovnjače. Odlično se spaja sa suhim voćem, agrumima i začinima poput klinčića i cimeta. Upravo to su namirnice jednog zanimljivog kolača čiji recept za pripremu možete pronaći ovdje.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.