Ostalo

Naučite razlikovati buredžik i ostale pite

Tijesto i punjenje je isto, ali postoji jedna velika aromatična razlika.

Press
18.03.2016 11:00

Naime, burek i razne pite poput zeljanice i sirnice se peku i poslužuju uz jogurt ili kiselo mlijeko. No, buredžik, iako može imati isti nadjev, ima i jednu posebnost – on se prelijeva mileramom ili jogurtom u kojem je nasjeckan luk ili češnjak, te pokoja začinska biljka.

Ovo fino jelo tipično za Bosnu i Hercegovinu korijene vuče iz turske kuhinje, koja je ostavila neizbrisiv i ukusan trag koji se proširio i na naše krajeve. Danas se poslužuje kao predjelo ili kao glavno jelo, a garantira vam da nakon jedne porcije nećete ostati gladni!

Tradicionalno se sprema s miješanim mesom, lukom i začinima, ali može se sastojati i od sira, tikve i lisnatog povrća poput špinata ili blitve. Buredžik zahtijeva dosta soli, a tijesto, osim što mora biti tanko razvaljano, mora biti glatko, bez grudica i dobro namašćeno.

Još jednu razliku koju možete zamijetiti naspram bureka, je da se buredžici poslužuju u drugačijem obliku – tipično su to maleni komadići iz tanko zamotanog tijesta.