Ostalo

Nekad sirotinjska hrana, danas 'in' poslastica

Riba i plodovi mora oduvijek su bili cijenjeni kao najzdraviji dio ljudske prehrane. Izrazito su nutritivni i sve su češća zamjena za meso. No ipak, sve manje mjesta nalaze na našim stolovima.

Press
03.10.2017 10:46

Nekad su sitne ribe poput inćuna i gavuna bile sirotinjska hrana, a danas su delikatese i in namirnice koje vole i mladi i stari.

Srdele , miljenice ribara, ne zovu se bez razloga kraljicom Jadrana. Othranile su mnoge generacije, izuzetno su bogate proteinima, no obavezno ih kupujte svježe, nikako konzervirane.

Gavun, također poznat pod imenom girica, jako je tražen u dalmatinskim konobama diljem Jadrana. Girice je najbolje pripremiti na ulju, no prije prženja ih malo posolite, popaprite i uvaljajte u brašno. Pecite ih u dobro zagrijanoj masnoći dok ne postanu hrskave.

Obje vrste riba pripremaju se vrlo brzo i jedu s kostima, a zbog čega imaju dodatni nutricionistički adut - posebno visok udio kalcija.

Marijan , natjecatelj kulinarskogshowa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!',je u prvom danu "šparnog" tjedna kuhanja zaboravio na taj tradicionalni moment i dodetalja očisto svoje srdele - izvadio im je i kosti zajedno s repom te čak ostrugao ljuske. No, prema mišljenju profesionalnog kuhara i člana žirija showa, Tomislava Špičeka , struganje jebilo nepotrebno!

"Vidim, Marijane, da ste srdele jako dobro oprali. Čak ste i ljuskice očistili. Ali takvu sitnu pravu ribu zapravo ne treba toliko čistiti. To su tanke ljuske, nisu oštre poput onih kod brancina. Previše mrcvarite takvu ribu, čak ste je i oprali pod pipom! To je nepotrebno jer su one friške, prekrasne su, dovoljno su velike. Njih će dovoljno obraditi to vruće ulje na tavi i brašno kojim su obložene...", kazao je Špiček Marijanu.