Ostalo

Neki to vole ljuto!

Ljute papričice sastavni su dio mnogih svjetskih kuhinja, krenuvši od meksičke, preko indijske i tajlandske, pa sve do japanske. Mnogi ljudi vole miris, okus i aromu koju chili papričice daju hrani, a upravo tu ljutkastu notu preferira i Mate Janković koji je natjecateljima objasnio razliku između tabasca i srirache umaka.

Press
14.11.2017 15:00

Tabasco je ljuti umak napravljen od crvene chili papričice, octa i soli, koji sazrijeva u podrumima najmanje tri godine. Jedini pogoni na svijetu u kojima se proizvodi ovaj jedinstveni umak nalaze se na Avery Islandu u Louisiani, a umak se izvozi u čak 161 zemlju svijeta.

Ljubitelji ljutog okusa svakako moraju probati i sriracha umak , u žargonu poznat pod nazivom 'crveni pijetao' . Osnovni sastojci za taj ljuti umak su svježe mljevene chili papričice, ocat, češnjak, sol i šećer. Sam naziv ovaj je umak dobio po obalnom gradu Si Racha, koji se nalazi na istoku Tajlanda, u kojem je navodno i prvi put proizveden. Senzacija okusa koja najbolje opisuje ono što se događa nakon kušanja ovog umaka je eksplozija. Primjena sriracha umaka toliko je široka da ne čudi činjenica kako pravi zaljubljenici potvrđuju da ne postoji jelo uz koje ovaj umak ne pristaje.

A kako Mate objašnjava razliku između tabasca i sriracha umaka, pogledajte sami u priloženom videu!