Ostalo

Nema boljeg mirisa od svježe ispečenog domaćeg peciva

Kvasac može biti komplicirana namjernica, ukoliko se s njome ne postupa odgovarajućim pristupom.

Press
02.03.2016 19:24

U pekarstvu je vrlo važna temperatura na kojoj se obavljaju pripreme. Kako bi potakli prirodno vrijenje kvasca , dodaje mu se mlaka voda ili mlijeko i prstohvat šećera, ukoliko recept to dozvoljava. Voda koja se dodaje bi trebala biti na temperaturi između 32 i 38 stupnjeva Celzijevih, a prostorija u kojoj će se kvasac dizati jednako tako mora biti topla. Zato su vas bake i mame opominjale da ne otvarate vrata ukoliko su u pripremi buhtle ili orahnjača!

Što se tiče brašna , važno je pratiti omjer, a ako niste sigurni koju vrstu brašna koristiti, iskusni pekari, ali i domaćice, predlažu da se pomiješa jednak omjer glatkog i oštrog brašna. Ukoliko se odlučite za peciva s kukuruznim brašnom imajte na umu da je ono malo mokrije, te da se i dalje miješa s finije mljevenim brašnom.

Kako ćete znati da je vaša smjesa za kruščiće, pince ili fina peciva dovoljno dignuta? Jednostavno – pritisnite ga prstom, ukoliko udubina ostane vidljiva, vaše tijesto je spremno za oblikovanje i pečenje.

Što ćete staviti u svoja peciva, zapravo ovisi o vašim preferencijama i onome što imate u svom kuhinjskom ormariću - slatka punjena peciva, komadići suhog voća ili pekmez, ili pak svježi sir, sjemenke kima, sezama, papar, a u nekim varijantama čak i čili prah!

Kao što smo na početku spomenuli, najvažnije je obratiti pozornost za temperaturu – ako vam je ostalo tijesta koje nećete iskoristiti, odmah ga sklonite u čiste posude ili vrećice i zamrznite – tako ćete ga moći iskoristiti još jednom i razveseliti svoje ukućane još jednom slanom ili slatkom poslasticom!

Naša preporuka su finiklipići sa sezamom:

Nakon što vam kvasac 'proradi', dodajte brašno i umijesite dok se tijesto prestane lijepiti za ruke. Od smijese napravite mnogo malih kuglica ( primjerice, od jednog kilograma brašna dobit ćete 50 malih kuglica), koje ćete zatim razviti i zamotati u klipiće, tako da svi budu jednake veličine. Prije pečenja ih ostavite u limu za pečenje na desetak minuta, a za to vrijeme ih premažite žumanjkom i posipajte sezamom. Peku se na 250 stupnjeva dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Kada se izvade, premazuju se emulzijom vode i ulja kako bi ostali mekani.

Osim sezama, možete koristiti kim, himalajsku sol i papar ili sjemenke lana, a pogodne su i za punjenje sirom. U slast!