Danas nećemo govoriti o Hrvatskoj gastro-enološkoj ponudi u vrijeme blagdana, već ćemo istražiti neke egzotične, ali i prilično jednostavne blagdanske obroke.
ITALIJA – tradicionalno se jede Torta di Pasqueta. To je zapravo slani kolač koji se radi od špinata, slanog biskvita i kuhanih jaja.
KINA – u nekim regijama se pisanice pripremaju na neobičan način - kuhanje u urinu, najčešće dječjem. To im navodno daje posebnu aromu.
SKANDINAVIJA – Na Veliku subotu se u džepu nosi komad beskvasnog kruha kruha omotanog u bijeli rupčić. Pojede se u ponoć za sreću i zdravlje.
HAUX, FRANCUSKA – gradić na samoj granici sa Španjolskm poznat je po najvećem omletu – na Uskrsni ponedjeljak razbija se 4500 jaja, a sve se zatim podijeli na glavnom gradskom trgu.
POLJSKA – čak i da iskažu želju, muškarci ne bi smijeli sudjelovati u izradi uskršnjeg kruha ili pogače. Zašto? Tijesto neće biti dobro, a njemu će posijediti brkovi!
U svakom slučaju, Uskrs svugdje u svijetu obilježava obilje, te želju da na stolu uvijek ima fine hrane i zdravih namirnica. Znate li vi neki neobičan kulinarski običaj? Podijelitega s nama!
Sretan Uskrs!