Krvavice su, iako ih brojni ne vole, zapravo pravi gurmanski užitak. Sastoje se od kombinacije mesa, svinjskog sala, luka, heljde ili riže, začina i svinjske krvi, te se najčešće pripremaju pečene uz kiselo zelje i krumpir.
Jedu se u Italiji, pogotovo Toskani pod nazivom sanguinaccio , u Engleskoj su dio full english doručka pod nazivom black pudding (u nešto drugačijoj formi). Francuzi je zovu boudin noir , Nijemci blutwurst, Španjolci i Portugalci morcella , Šveđani blodkorv , a Meksikanci ñache . To je dokaz da nisu popularne samo na našem području, već diljem kugle zemaljske.
Vjeruje se da se krv u kobasice počela stavljati jer se nakon klanja životinje ništa nije bacalo – k tome, krv je bogata željezom koje pozitivno utječe na zdravlje. U njima se nalaze i natrij, kalij, kalcij, vitamini A i C, te magnezij, pa su tako uz kiselo zelje pravi odabir za hladne zimske dane.
Naravno, danas su dostupne u svako doba godine, a nitko vam ne brani da ih jedete i u proljeće – dapače! Podijelite s nama kako ih pripremate, te imate li poseban recept koji obožavate.