Play ponuda
Play ponuda
NAJKVALITETNIJI KOMAD MESA

Njegovo visočanstvo biftek!

Zove se još goveđi file, ombolo ili goveđa pisanica, a može se jesti sirovi ili pečen!

Image
Foto: Volim meso
Press/ 12.3.2016. u 12:00
Play ponuda

Prvo i najbitnije kada se radi s biftekom je način na koji se priprema za obradu i serviranje. Ukoliko se planira servirati sirovog, procedura mariniranja ili vakumiranja je obavezna. Savršeno se spaja sa uljem i senfom, a ukoliko se vakumira, potrebno ga je čuvati u hladnjaku i do 10 dana kako bi omekšao i postao što sočniji.

Kao sirovi obrok može biti u obliku tatarskog bifteka ili carpaccia. Tatarski biftek zahtijeva posebnu tehniku struganja mesa i odstranjivanja svih žilica, te dodavanja senfa, žutanjka, peršina, maslinovog ulja, tabasca, limuna, kapara i konjaka. Od svega toga se dobije jedna fina pasta koja se poslužuje na tamni kruh ili tost. Carpaccio nastaje kada se goveđi file nareže na tanke kriške, te začini marinadom od maslinova ulja, soli i papre, limuna te bosiljka.

Ukoliko poželite kušati pečeni biftek, konobaru ćete morati reći kako jako pečenog ga želite. Donosimo vam kratke upute, kako bi znali što očekivati kada vam se jelo posluži:

BLUE RARE: peče se na tavi koja mora biti zagrijana na 55 Celzijusa, te ondje ostaje svega minutu ( jako sirovo)

RARE: obrađuje se na 63 stupnja Celzijusa, okreće se jednom, a na tavi je do dvije minute. Meso mora biti izvana roza, a iznutra crvene boje

MEDIUM RARE: 64 stupnja, odrezak je ujednačene roze boje, okreće se sa svih strana, pušta sve sokove

MEDIUM: temperatura tave se diže na 71 stupanj, izvana se sve pore trebaju zatvoriti, a unutra mora biti roze boje i sočno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

WELL DONE: 77 Celzijusa, prvo se na jakoj vatri zapeče vanjski dio, a zatim na nešto nižoj temperaturi ostatak, kako se meso ne bi presušilo.

VERY WELL DONE: na 82 Celzijusa ili više, odrezak se peče dok u potpunosti nije taman, važno je paziti da se meso ne presuši.

Preporuka svih vrsnih chefova je da se odrezak priprema na medium rare ili medium, kako bi zadržao sve sokove i sočnost koji dolaze uz njih. Sve ostalo se često smatra uništavanjem namirnice, gotovo graniči s bogohuljenjem! Ovaj iznimno skup komad mesa ne bi trebao biti niti u gulašima, pašticadama ili sličnim jelima, jer meso takvom termičkom obradom postaje žilavo i gubi na kvaliteti.

Kao i brojno drugo crveno meso, savršeno funkcionira s crnim vinom, pa će vam tako u restoranima predložiti Cabernet Sauvignon ili neku sličnu vrstu tamnog vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ANAMARIJA I DRAGO NAPUSTILI SHOW

Filip nije oduševljen finalistima: 'Prije ću umrijeti nego dopustiti Karmeli i Tomislavu da pobijede!'

Jeste li kada radili biftek – podijelite vaše dojmove s nama!

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
jelo koje će svi voljeti

Pileća prsa recepti: Kako ih pripremiti na sočan način?

Play ponuda

Više s weba