Play ponuda
Play ponuda
Neobično, ali ukusno

Nojevo meso

Filipa i Petra danas će žiriju poslužiti meso noja koje se klasificira kao crveno meso, a bogato je željezom i B vitaminima.

Image
Press/ 21.4.2016. u 12:58
Play ponuda

Noj, svima dobro poznat kao jedina ptica koja ne leti, u prehrani se koristi od prahistorijskog vremena. Autohtona je ptica afričkog kontinenta, ali zbog kvalitetnog i nutritivno bogatog mesa uzgaja se i u Americi, Europi, pa čak i u Hrvatskoj.

Nojevo meso sadrži važne minerale poput selena, koji sprječava prerano starenje kože, mišića i mozga, te je izvor željeza, fosfora, cinka i bakra. U mesu se također nalaze važni B vitamini koji djeluju na našu kožu, kosu i nokte, a kada ih u tijelu imamo dovoljno, sretni smo i zadovoljni jer dobro spavamo i imamo dovoljno energije. To su vitamini B12 i B6, B3 ili niacin koji utječe na psihičko zdravlje i detoksikaciju organizma, B5 ili pantotenska kiselina koja pretvara hranu u energiju, te stvara crvena krvna zrnca, B2 ili riboflavin koji pomaže živčanom sustavu i mozgu i B1 ili tiamin.

Meso noja klasificira se kao crveno meso, a vrlo je zdrava i sočna namirnica, te podjednako ukusna poput govedine ili svinjetine. Nojevo meso bogato je željezom koje u krvi prenosi kisik, koji je osobito važan sportašima. Ima čak i više proteina od uobičajenih vrsta mesa koje smo svaki dan navikli jesti, a velika mu je prednost što sadrži vrlo malo masti.

Nojevo meso je izvrsna namirnica i za dijetu jer sadrži manje kolesterola, natrija i energije od ostalih vrsta mesa. Također, može pozitivno utjecati na sprečavanje pojave raka debelog crijeva zahvaljujući selenu, cinku i vitaminu B12.

Meso je tamno crvene boje, a može biti mekano ili srednje mekano. Preporučamo da mekano meso pripremite na roštilju ili u pećnici, dok srednje mekano pirjate ili kuhate. Od mljevenog nojevog mesa mogu se napraviti izvrsni hamburgeri, mesne štruce ili umaci.

Koji god način pripreme nojevog mesa izabrali, sigurni smo da ćete uživati u njegovom okusu.

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ukusan prilog

Šampinjoni recept - saznajte kako pripremiti šampinjone u pećnici

Play ponuda

Više s weba