Kontinentalcima uobičajena kombinacija, sir i vrhnje, već godinama, ako ne i stoljećima, predstavljaju zdravi, brzi i zasitan obrok. Jednostavno se pomiješa svježi kravlji sir s punomasnim kiselim vrhnjem, a sve za zaokruži s prstohvatom soli. No, to je samo osnova.
Brojni ovaj obrok vole doraditi, pa se tako u ovu kombinaciju mogu dodati i sitno narezana paprika, luk, češnjak i vlasac. Uz sir i vrhnje tipično jedemo špek, čvarke, kobasice ili šunku, ali pogodan je i za vegetarijance uz dodatak povrća – savršen prilog biti će rajčica ili krastavac. Još ako nabavite malo kukuruznog kruha - na konju ste! Ova kombinacija bogata je kalcijem, zdravim masnoćama i savršena je doza preporučenog unosa mliječnih proizvoda. Ima pozitivan utjecaj na čitav organizam, a pogotovo na zdravlje zubi i jetre, a predlaže se i kao zdrava opcija za oboljele od šećerne bolesti.
Dok ga jedni vole namazan na kruh, drugi ga preferiraju u posudici, a ponekad se začinjava i slatkom crvenom paprikom u prahu. U svakom slučaju, dajemo vam na izbor.