Ostalo

O kao orecchiette

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo O.

Press
17.03.2016 21:00

ORECCHIETTE - (orekijete) - talijanska tjestenina u obliku školjkica.

OKRA – naziva se još i gumbo. Biljka je to koja se uzgaja u tropskim područjima, a mahunasti plodovi se koriste u salatama, varivima ili juhama.

ORLY – meso se umače u pivsko tijesto koje mora biti gusto kao za palačinke, a zatim se prži u dubokom ulju. Pogodno za pripremu meso iliribe.

OSSO BUCCO – talijanski specijalitet od teleće goljenice. Zajedno se pripremaju i kost i odresci, a zatim se poslužuje s rižotom ili špagetima, oboje a la milanese.

OUZO (uzo) – jaka aromatična grčka rakija u kojoj prevladava okus anisa.

ORIGANO – omiljeni mediteranski začin, kojeg se još naziva i mravinac. Koristi se na pizzama, tjesteninama, salatama, dresinzima i omletima. Bogat je antioksidansima.

ORANGE ROUGHY – jelo koje dolazi iz Novog Zelanda. Radi se o blago začinjenoj bijeloj ribi s dodadkom narančina soka i korice.