ORECCHIETTE - (orekijete) - talijanska tjestenina u obliku školjkica.
OKRA – naziva se još i gumbo. Biljka je to koja se uzgaja u tropskim područjima, a mahunasti plodovi se koriste u salatama, varivima ili juhama.
ORLY – meso se umače u pivsko tijesto koje mora biti gusto kao za palačinke, a zatim se prži u dubokom ulju. Pogodno za pripremu meso iliribe.
OSSO BUCCO – talijanski specijalitet od teleće goljenice. Zajedno se pripremaju i kost i odresci, a zatim se poslužuje s rižotom ili špagetima, oboje a la milanese.
OUZO (uzo) – jaka aromatična grčka rakija u kojoj prevladava okus anisa.
ORIGANO – omiljeni mediteranski začin, kojeg se još naziva i mravinac. Koristi se na pizzama, tjesteninama, salatama, dresinzima i omletima. Bogat je antioksidansima.
ORANGE ROUGHY – jelo koje dolazi iz Novog Zelanda. Radi se o blago začinjenoj bijeloj ribi s dodadkom narančina soka i korice.