Ostalo

Oblakoliki desert sa samo četiri sastojka

Schneenockerln ili 'šnenokle' slatki su specijalitet austrijske kuhinje koji se potpuno udoma

Press
04.10.2017 16:17

Na prvi pogled jednostavna slastica krije nekoliko zamki, a detalji u kulinarstvu ne ostavljaju puno mjesta za pogrešku. Žličnjaci od bjelanjaka ne smiju se predugo kuhati kako bi zadržali formu i teksturu, a krema od žumanjaka ne smije biti previše gusta niti prerijetka. Omjer sastojaka i precizna termička obrada nužni su kako bi ovaj pahuljasti desert razgalio nepce stručnog žirija.

Ovaj oblakoliki desert priprema se od mlijeka , šećera , brašna i jaja , a sama priprema šnenokli je gotovo uvijek ista. Stavite kuhati litru mlijeka u koje ste dodali malo šećera i vanilinog šećera. Od šest bjelanjaka se utuče 'snijeg' od kojeg se žlicom dodaju knedle u mlijeko koje je u međuvremenu zakuhalo. Knedle se, dok se kuhaju, okreću na jednu i drugu stranu, a zatim se vade u pliću posudu da bi se mogle još malo ocijediti.

Krema se radi od šest žumanjaka te šećera i malo brašna. Tu smjesu treba dodati u mlijeko u kojem su se kuhale knedle te stalno miješati kako smjesa ne bi zagorjela. Kremu žućkaste boje treba maknuti s vatre kada dobije gustoću malo manju od one kada radite puding. Smjesu stavite u posudu, posložite knedle i stavite da se ohladi.

Pravi kulinarski naziv za ovaj tradicionalni desert je Salzburški žličnjaci. To nas je naučio Tomislav Špiček , chef i član žirija kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', koji je u utorak navečer bio oduševljen Antinim i Antonijevim šnenoklama. Momcima je priznao kako bi im rado dao desetku da su svojim bjelanjcima dali još malo šećera.