Play ponuda
Play ponuda
MARGARIN

Obožavan na kruhu ili u kolačima

Nakon brojnih rasprava, harvardski stručnjaci su dokazali da zamjena zasićenih masti nezasićenima smanjuje opasnost od srčanog udara do 25 posto. Upravo takvim nezasićenim mastima obiluje margarin.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Press/ 14.3.2016. u 17:00
Play ponuda

Prvi su ga napravili Francuzi, u doba kada je maslac bio luksuz, pa im je trebala jeftinija supstitucija. Margarin je dobra opcija za vegetarijance jer ne sadrži kolesterol, a nezasićene masti, odnosno trans masne kiseline, vrijedna su zamjena za mast životinjskog porijekla.

Pogodan je za pripremu svih jela u kojima je potrebna masnoća – od pirjanja povrća i mesa, preko prhkog i lisnatog tijesta, do biskvita, torti i raznih kolača. Osim toga, danas se u prodaji mogu naći brojne varijante obogaćene zdravim elementima, poput raznih vitamina i omege – 3.

I dok ga neki koriste za kuhanje glatkih krema i umaka, drugi su u njemu pronašli i druge opcije – ako namažete rubove lončića u kojem kuhate mlijeko margarinom, ono nikada neće iskipjeti van! Brojni ga koriste i za umirivanje suhe kože na rukama, a navodno je dobar za ublažavanje hematoma i smanjenje oteklina.

Ako se odlučite za izradu vlastitog margarina, trebat će vam voda, ulje ili kokosova mast, žumanjak, limunov sok i malo soli. Nakon što se sve sjedini spremno je za konzumiranje, ali pošto je potpuni prirodno i bez konzervansa, najbolje je da se konzumira u roku od dva do tri dana od pripreme.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
brzo i ukusno

Šampinjoni recepti: Dva jednostavna načina za pripremu šampinjona

Play ponuda

Više s weba