Ostalo

Obroci jednostavno nisu ukusni bez ovih kristala

Nekada su je zvali i bijelim zlatom, a u Poljskoj možete posjetiti rudnik soli Wieliczka u kojem se nalazi čak i katedrala!

Press
23.10.2017 15:15

Diego Maradona jednom je otkrio da nikako nije želio da ga netko pospe solju prije velike utakmice, jer se to smatra nesrećom. S druge strane, vozači kamiona koji moraju voziti po nepreglednim cestama na japanskom otoku Okinawi na svoje upravljačke kontrole stavljaju sol, jer vjeruju da ih štiti od zlih duhova i nesreća.

Do kraja 19. stoljeća, a ponegdje i početkom 20., sol se uzimala u obzir kao platežna namirnica - to govori dovoljno njenoj važnosti za čovječanstvo. Osim što hrani daje bolji okus, sol se od davnina koristila prvenstveno kao konzervans - stučnjaci u tome bili su stari Grci i Rimljani, ali i Egipćani, Maje i Kinezi. Iako se tehnologija razvila i postoje brojne druge opcije čuvanja hrane, i dan danas volimo ribu i povrće iz salamure, a panceta i pršut nezamislivi su bez grube morske soli.

Osim što se koristi u prehrani, veliki dio svjetske zalihe soli troši se i za druge primjene - posipa je se po cestama da se ne zalede, koristi se kao sredstvo za uklanjanja viška vode iz pogonskog gorica i stavlja se u razne preparate za čišćenje.

Nama je ipak zanimljivija na kuhinjskom stolu, pa je važno spomenuti i himalajsku rozu sol koja se smatra najčišćom i najaromatičnijom upravo zbog ekosustava u kojem nastaje. S vama želimo podijeliti i par savjeta za koje vjerujemo da će vam dobro doći sljedeći put kada se nađete za štednjakom:

1. sol podiže točku vrenja, stoga, ako želite skratiti vrijeme kuhanja tjestenine, sol dodajte nakon što voda proključa

2. ukoliko pirjate luk, sol dodajte na samom početku – on će omekšati, ali neće zagoriti, niti se lijepiti za stjenke posuđa

3. tajna čvrstih ali podatnih puslica je prstohvat soli u blago istučenim bjelanjcima – sol djeluje na proteine koji nakon daljnjeg miksanja 'snijeg' čine čvrstim

Sol je jedini začin koji su najviše spominje u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' - ako ne želite žiriju poslužiti anemično, bolesničko jelo bez okusa i mirisa, obavezno ga začinite solju!