Ostalo

Odličan za marinade, roštilj i koktele

Kod pripreme mesa s roštilja važno je nekoliko pravila, a jedno od njih je da dobre marinade čine meso ukusnijim, a umaci još ukusnijim. Među najčešće upotrebljavanim umakom u Americi je svakako Worcester umak kojeg nazivaju i ukrasom svakog dobrog hladnjaka.

Press
19.02.2016 10:23

I natjecatelji showa Tri, dva, jedan – kuhaj" u tjednu kuhinje novog svijeta" često su upotrebljavali ovaj umak, posebice dok su pekli rebarca.

Worcestershire ili Worchester umak je fermentirani, aromatizirani tekući začin koji se prvenstveno koristi kod pripreme jela od mesa ili ribe, umaka, namaza, salata i koktela. Spada u industrijski pripremljene umake, a sastoji se od octa, melase, šećera, soli, inćuna, tamarinda (vrsta tropskog voća), ljutike, češnjaka i začina.

John Wheeley Lea i William Henry Perrins stvorili su ga 1837., a komercijaliziran je tek 1897. godine. Od 2005. na tržištu postoji samo jedan "Izvorni Lea & Perrins Worcestershire umak", dok ostale tvrtke proizvode slične proizvode.

Ovaj je umak čest sastojak velškog prženog sira, cezar salate, Kirkpatrick kamenica, a u našim krajevima ide i u chili con carne, goveđi gulaš, hamburgere i ostala jela od govedine, ali se također koristi za koktele poput Bloody Mary ili Cezar. Poznat kao imenom salsa inglesa (Engleski umak) u španjolskoj gastronomiji obavezan je sastojak Michelade, dok u našim krajevima ide i u chili con carne, goveđi gulaš, hamburgere i ostala jela od govedine.