Ostalo

Odlična ideja za poširanje lososa u pivu!

Chef Mate Janković otkriva još jednu pametnu upotrebu piva uz jedan od njegovih omiljenih recepata, koji jako dobro paše uz Staropramen.

Press
27.10.2017 13:00

Svjetlije pivo ima tendenciju da bolje paše uz delikatne okuse, poput bijelih i plavih riba, a to vrlo dobro zna i chef Mate Janković , član žirija popularnog kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" , koji je s nama odlučio podijeliti fenomenalno jelo. Jedan izvrstan početak za avanturu spajanja hrane i piva zasigurno je poširanje fileta lososa uz Staropramen pivo. Sve što trebate jest 400 g kelja, 400 g fileta lososa, 100 g listića badema, 100 g kiselog vrhnja, vlasac, 50 g hren, limun, majčina dušica, lovorov list, sol i papar.

Priprema je jednostavna, a sve što trebate jest u slanu vodu staviti listove kelja, a dok se oni kuhaju, pripremiti temeljac za poširanje lososa. U veliki lonac stavite pola litre Staropramen piva, papar u zrnu, sol, majčinu dušicu, dva lovorova lista te limun s korom. Kada je kelj gotov, procijedite ga i odložite sa strane, a u međuvremenu se zabavite lososom. Uzmite lijep komad fileta lososa, očišćenog od ljuske i izvađenih kostiju, kojeg potom prepolovite na dvije jednake porcije, te polako stavite u temeljac za poširanje, strogo ispod točke vrenja i pustite ga 15-ak minuta. U međuvremenu, radite prilog i umak. U dobro zagrijanu tavu (bez ulja) stavite listiće badema, koje potom s vremena na vrijeme okrenite kuhačom dok ne dobiju lijepu žućkastu boju. Zatim na njih dodate maslinovog ulja, kuhani i narezani kelj, začinite s malo soli i papra i ubrzo imate gotov prilog. Kada radimo umak, u posudu stavite kiselo vrhnje, dodajte vlasac, papar, sol, nekoliko kapi limunovog soka te hren. Dobro sve promiješajte i umak je spreman za serviranje.

A na što sve treba paziti prilikom kuhanja i kako ovo jelo pravilno servirati, pogledajte u priloženom videu.