Kombinacija hladnog sladoleda i vruće, hrskave korice poseban su gastro doživljaj. Iako se najčešće veže uz azijsku, pogotovo kinesku kuhinju, ovakav desert priprema se i u Japanu I Polineziji, a nije neuobičajena niti u Meksiku! U Aziji se sladoled prelijeva medom i umače u gustu smjesu, sličnoj onoj za palačinke, a zatim se kratko prži u dubokom ulju. Stanovnici Južne Amerike kuglicu sladoleda omotat će cornflakesima, bademima, komadićima keksa ili slatkim tortiljama, a zatim pržiti u ulju.
Kako bilo, važno je da se sladoled dva puta smrzava - prvo se, od već pripremljenog zaleđenog sladoleda naprave kuglice, na njih se dodaju začini poput cimeta ili kakaa, a zatim ponovno zamrznu se dublje nego inače, kako se ne bi odmah otopile. Tada se vade van, umaču u smjesu i na kraju stavljaju u vruće duboko ulje.
Kuglice ne bi smjele predugo biti u ulju – dovoljno je par minuta da vanjski omotač poprimi zlatnu boju. Obratite pozornost da ne stavite previše kuglica u ulje istovremeno, jer će se ono ohladiti i neće dovoljno brzo ispeći sladoled.
Poslužite ga vrućega, uz dodatak sirupa ili svježeg voća - tako dobivate hrskavu i vruću vanjštinu, te hladnu i mekanu unutrašnjost, te voće kao dodatak. Još detaljnije upute pogledajte ovdje .