U ovom mladom povrću se ponekad može naći i do 90% vode, a to je prvi važn korak u spriječavanju i borbi protiv bolesti – ostati hidriran. Jednako tako, mladi luk prepun je vitamina C, B, E i provitamina A, a zbog svojih vlakana pozitivno utječe na probavu.
Naši stari su ga čsto koristili kao lijek protiv reume i bolova, a oblozi s nasjeckanim mladim lukom mogu ublažiti i upalu grla. Znanstveno je dokazano da oboljeli od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa uslijed redovite konzumacije ove vrste luka ostvaruju bolje rezultate i poboljšanje općenitog zdravstvenog stanja.
Kako je blažeg okusa nego običan luk, često se koristi svjež u brojim salatama, ali i sirnim namazima. Ipak, može se upotrebljavati u baš svakom jelu gdje luk inače stavljamo, poput rižota i toplo hladnih salata s piletinom.
Savršeno se spaja s tikvicama, krumpirima i špinatom, a mnogi ga koriste i u raznim jelima od tijesta – pogačicama, lepinjama, tartovima i kruščićima. Mi smo naišli na jedan zanimljivi recept za slane mafine uz dodatak mladog luka, a vi ga možete proučiti ovdje .