Ostalo

Odraz pravog majstorstva u kuhinji

Mnoge nas ovo tijesto podsjeća na bake koje su spretno pripremale štrudle i gibanice.

Press
18.03.2016 19:00

Danas imamo prilike i mogućnosti kupiti gotova tijesto, no, na sreću, domaća izrada vučenog tijesta nije izumrla. Brojne domaćice godinama usavršavaju tijesto koje će biti glatko, lako rastezljivo, a istovremeno podatno i hrskavo kada se zapeče.

Vučeno tijesto, (u Bosni i Hercegovini, te južnijim zemljama poznatije kao jufke) osnova je za štrudle, gibanice, štrukle, pite, bureke i slična jela. Ono se zatim puni namirnicama koje variraju od mesa, povrća ili voća, a u novije vrijeme i čokolade ili orašastih plodova.

Vučeno tijesto priprema se isključivo od glatkog, po mogućnosti prosijanog brašna uz dodatak mlake vode, soli, a brojni dodaju i malo octa kako bi pospješili sjedinjavanje sastojaka. Brašno se stavi u duboku posudu, a na sredini hrpice brašna se dodaje mlaka voda, jaje i sol. Važno je da se voda dodaje postepeno, te da se smjesa miješa rukama, a ne vilicom ili mikserom.

Kada je sve gotovo i sjedinjeno, dijeli se u nekoliko komada i valja na pobrašnjenom stolnjaku. Prije toga je važno dobro namastiti tijesto, kako ono ne bi pucalo. Ovisno o vrsti jela koje se priprema, tako se slaže i mota pripremljeni obrok.

Kod nas postoje dva načina motanja – jedan je tako da bude puno nadjeva i jako hrskava korica, a drugi je da nadjev i tijesto tvore jednoličnu ružicu ili spiralu. Poslušajte savjete koje nam je otkrila naša Željka.