Ostalo

Okrepljujući specijaliteti hrvatske kuhinje

Jednostavne za pripremu, rijetke ili guste, od sitne ili krupne ribe... Toliko je ukusnih recepata, a opet se rijetko nalazi na našim stolovima. Pogotovo u unutrašnjosti Hrvatske.

Press
11.02.2016 15:12

U stres-test epizodi showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" opet se govorilo o tome kako juha nije toplo predjelo. Bez obzira što o tome govorili članovi žirija i ostali gastro znalci, činjenica je da riblju juhusve manje jedemo.

U Dalmaciji i Primorju ne propušta prilika da se voda u kojoj se kuha kvalitetna riba ne iskoristi za temeljac, odnosno dobru riblju juhu s izraženim okusom. Za bistru juhu od kuhane lešo ribe koristi se maslinovo ulje, riža ili noklice, a ponekad i malo pomidora. Guste juhe se najčešće pripremaju na način da se krupniji komadi ili svježa riba očišćena od kostiju izreže na sitnije komade i poprži naglo na vrućem ulju, pa se potom dio toga mesa jako usitni. Ponekad se dodaje i zaprška od brašna ili posebni umaci.

U riblje juhe ne spadaju samo one pripremljene od morske ribe ili plodova mora. Tako je juha od smuđa, šarana, amura ili štuke najraširenija u Slavoniji i Baranji, no njena je posebnostšto ju možete začiniti toliko ljutom koliko sami možete podnijeti.

Šarana su u stres-testu odabrali i Petar i Jurica, no u zadnji tren su se predomislili o pripremi riblje juhe kada su čuli da će za nju dobiti manje ocjene jer juha nije predjelo".