Za tapenadu možemo reći i da je to pire, odnosno namaz od slane srdele te crnih maslina i kapara u maslinovom ulju. Ovaj dodatak jelu koji okusom podsjeća na ljeto, porijeklom dolazi iz francuske pokrajine Provanse. Tapenada je prvenstveno namaz od kapara koji su njen najvažniji sastojak, a čak i ime jela dolazi od provansalske riječi za kapare – tapeno .
Da bi tapenada bila sočna, mora imati dobar omjer maslina i kapara, a sve je potrebno začiniti maslinovim uljem i sokom od limuna. Mnogi u tapenadu stavljaju i češnjak, ali prema izvornom francuskom receptu, ne bi ga trebalo biti. Jelo je vrlo jednostavno i brzo za pripremu, a sigurni smo da će oduševiti vaše goste. Sastojke treba dobro izmiksati i pomiješati, a ako želite da što duže traje, pohranite ga u staklenku.
Sigurni smo da ste s ljekovitim djelovanjem maslinovog ulja i srdela već upoznati, a i kapari imaju dugu povijest upotrebe u medicinske svrhe. Njihovo djelovanje je antikancerogeno, analgetsko i protuupalno, te sadrži rutin koji pomaže zdravlju krvotoka.
Za pripremu ovog ukusnog jela preporučamo recept koji možete naći ovdje .
U slast!